2015. június 24., szerda

Tiramisu

Minden kétséget kizáróan a tiramisu az egyik, ha nem a legnépszerűbb olasz desszert a világon. Sikere töretlen, és ebben az egyszerűsége ugyanúgy szerepet játszik, mint az ízek harmóniája.
Sokféle tiramisut ettem már életem során, voltak köztük jók és kevésbé jók. Nálam ez a recept viszi a prímet, a nempiskota blogról származik. A recept feltöltője Juci a leírásban nagyon szépen összefoglalja a desszert történetét. Az eredeti recept itt található. Mint a legtöbb ételnek és desszertnek, ennek az eredete sem teljesen ismert. Egyesek már a 17. vagy a 19. századtól datálják, és az is vitatott, hol készítették először. Állítólag a 60-as években egy venetói étteremben készült először (erről az étteremről tavaly többször is lehetett hallani, mivel bezárt, és a híradókban és napilapokban is úgy emlékeztek meg róla, mint a tiramisu szülőanyjáról).
Mélyen egyetértek a blog szerzőjével, sok helyen kapható tiramisunak csúfolt akármi, ami egy műtejszínnel felfújt habos-babos édességet takar. Csakhogy annak semmi köze a mi desszertünkhöz. Az igaziban mascarpone van, kávé, amarettó, cukor, tojássárgája és a tetején kakaó. Felejtsük el a tejszínt és a zselatint. A maradék tojásfehérjéből meg készítsünk Pavlovát! :)

Tiramisu

  • 1 kg mascarpone
  • 5 ek porcukor
  • 5 tojássárgája
  • 60 drb piskóta (hosszú)
  • 3 dl erős kávé
  • fél deci amarettó
  • tetejére kakaó
A tojássárgáját pasztörizáljuk: gőz fölött egy tálban, kb. 2 perc alatt sűrűre főzzük, majd azonnal jeges fürdőbe helyezzük, lehűtjük. Hozzáadjuk a porcukrot, és fehéredésig kemény habbá verjük. Végül belekeverjük a mascarponét. Amíg előkészítjük a piskótákat, a krémet hűtöbe rakjuk. A kávébe beleöntjük a mandula likőrt, és belemártjuk a piskóták felét, nem kell szétáztatni, hamar megszívják magukat. Majd rákenjük a krém felét. Erre ráhelyezzük a maradék piskótát, majd újabb adag krém következik. A tetejére kakaót szórunk, és pár órára/ egy éjszakára hűtőbe helyezzük.
Tudom, hogy nem egy olcsó sütemény, mégis érdemes kipróbálni, mert isteni finom!!!!!!!!!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése