Kezdjük az alapoknál: igazi rizottót csakis rizottó rizsből lehet főzni. Nekem mondhatják, hogy az egyszerű kerekszemű rizs is megteszi. Nem, nem teszi meg. Én rizottót csakis arborio vagy más erre alkalmas rizsből vagyok hajlandó készíteni. Meg lehet vádolni azzal, hogy sznob vagyok. Igen, az vagyok, mert úgy gondolom, hogy vannak ételek, amelyek igenis megérdemlik, hogy a maga tökéletességükben pompázzanak az asztalunkon. Nem hiába lett úgy világhírű, ahogy. Ha lebutítjuk a receptet, a végeredmény messze nem lesz ugyanaz. Ugyanez elmondható a bolognai ragu esetében, a darált hús egy kis paradicsommártással vagy ketchuppal nem bolognai ragu. Vagy a tiramisu sem a hamis krémsajtoktól lesz világbajnok, hanem a mascarponétól, (itt még megemlíthetném a rumot is, ami tipikusan nálunk fordul elő, az olaszok amarettót vagy marsalát használnak). Szóval, ha rizottót akarunk főzni, akkor vegyünk kimondottan ehhez való rizst. Nem olyan olcsó, mint a hagyományos, de a nagyobb áruházláncok saját márkás termékei között is megtalálható, és egy-egy akció során jó áron beszerezhető. További nélkülözhetetlen kellék a vaj és a parmezán, mert ezektől lesz krémes és ragacsos. Hogy milyen rizottót készítünk, annak megint csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt. Közkedvelt a gombás rizottó, amelyet készíthetünk friss vagy szárított gombával, vagy a sütőtökös, amelyre már ránézni is jó, a narancssárga mindenkit mosolyra fakaszt. Én nagyon szeretem a spárgásat, amint eljön a spárga szezon, én spárgát spárgával eszem. :) Most következzék a gombás rizottó!
Risotto ai funghi
(3-4 személyes adag)
- 25 dkg rizottó rizs
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 0,5 l alaplé
- 3 dkg vaj
- 5 dkg parmezán
- 20 dkg friss gomba, vagy 1 csomag szárított gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, kakukkfű
- olivaolaj
a képek nem a legjobbak, ha legközelebb készítek, ígérem összehozok egy jobb fotót :) |
Körtével és gorgonzolával már próbáltátok? Isteni!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése