2015. április 14., kedd

Nyáridéző bruschetta al pomodoro

Vagyis paradicsomos bruschetta. Egy nagy nyári kedvenc. Attól még kicsit távol vagyunk, mégis készítettem magamnak, mert nagyon megkívántam...
A bruschetta tulajdonképpen maga a pirított, fokhagymás, olivaolajos kenyér. A paradicsomos  változata meghódította a világot, és a bruschettát ezzel a változattal azonosítják, noha számtalan más feltét is kerülhet rá. Ezt az egyszerű finomságot valószínűleg már a 15. században készítették, a szegények konyhájának tipikus étele volt. Nagyon érdekes jelenség, hogy ezek az egyszerű, paraszti ételek ma hihetetlen népszerűségnek örvendenek, és számos előkelő étterem kínálatában is megtalálhatóak. Nem hiába mondják, hogy a kevesebb néha több. Ez az olasz konyhára amúgy is jellemző.
A bruschettát sokszor csak így magában ették, november környékén a mai napig az olivaolaj kóstolás elengedhetetlen "kelléke."
Én ma a paradicsomos változatot hoztam Nektek, előre elnézést kérek mindenkitől, hogy szárított bazsalikommal készült. Nyáron csakis frisset használok, egyenesen a kertemből. :)

Bruschetta al pomodoro

  • 2 kisebb ciabatta/baguette/esetleg kenyér
  • 2 nagy érett paradicsom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kb. 2-3 ek olivaolaj
  • fél marok friss bazsalikom
  • só, bors
A ciabattát felszeleteljük, 200 fokos sütőben megpirítjuk a szeleteket. Ezalatt elkészítjük a feltétet: a paradicsomot felkockázzuk, megsózzuk és borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított bazsalikom leveleket és meglocsoljuk az olivaolajjal. A megpirult kenyér szeleteket ahogy kivettük a sütőből, azonnal bedörzsöljük a fokhagymával (mindkét oldalát), és ráhalmozzuk a feltétet. Az olajos levet is locsoljuk rá a falatkákra.
Gyors előétel, ami vacsoraként is megállja a helyét, a siker garantált. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése