2015. május 22., péntek

3bit szelet

Általában némi fenntartással szoktam kezelni a különféle édességekről és csokikról mintázott süteményeket. A végeredménynek ugyanis sokszor semmi köze nincs a kiindulóponthoz. Persze, ez nem jelent azt, hogy a végeredmény rosszabb, egész egyszerűen más. Így van ez a mai recepttel is. Azt nem tudom, mi köze van ennek a sütinek a 3bit csokihoz, a nevét mindenesetre innen kapta. A recept anyukám egyik barátnőjétől van, vagy már ezer éve meg van, de csak most készítettem el először. Nagyon finom kis csokis, karamellás, kekszes sütike. Hétvégére kötelező! :)

3bit szelet

tészta:
  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1,5 ek olaj
  • 1,5 ek kakaó
első krém:
  • 0,5 l tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
második krém
  • 1 doboz sűrített tej (397 gramm)
  • 10 dkg vaj
továbbá:
  • 2 csomag kakaós keksz
  • 15 dkg tortabevonó
A sűrített tejet karamellizálni kell, egy vízzel teli edényben minimum két órán keresztül főzzük. Ezt érdemes akár előző nap megcsinálni. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, egy 37x25 cm-es tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, végül a lisztet, a kakaót és a sütőport. A tepsibe öntjük, és készre sütjük.
Az első krémhez a tejből, cukorból és a pudingporból az útmutatás szerint sűrű pudingot főzünk. Kihűtjük. A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingot és simára keverjük.
A második krémhez a vajat habosra keverjük, majd a kihűlt (!) sűrített tejet hozzáadva, elkészítjük a krémet.
Összerakjuk a sütit: a tésztára először az első krémet kenjük, erre szép sorban rárakjuk a kakaós kekszet, majd a második krém következik. Ez a karamellás krém kicsit folyékonyabb, ezért pár órára a hűtőbe kell rakni, mielőtt rátennénk a csokimázat.
Másnap forró késsel szeleteljük, és egy csésze kávé kíséretében megesszük. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése