2015. május 26., kedd

Egyszerű (de nagyszerű) kevert kuglóf

Az első. Ez a kuglóf volt az első sütemény, amit megtanultam sütni, vele kezdődött ez a nagy szerelem. Azóta sok minden mást kipróbáltam már, bonyolultabb, híresebb sütiket egyaránt, de ez mindig különleges helyet fog elfoglalni a szívemben. Régi családi recept, amióta az eszemet tudom, megvan. A hagyományos kuglóftól viszont eltér, az ugyanis egy élesztővel készült kelttésztás süti, német területről eredeztethető. Nevét a formájáról és az élesztőről kapta - ezt a nevet vette át a magyar nyelv is.
A bölcs háziasszonyok bizonyára egyszerűsíteni akarták a receptet, ezért találták ki ezt a változatot. Lehet, hogy sokan ismeritek, de a kezdőknek nagy segítség lehet, hiszen tapasztalatból tudom, hogy ebből a receptből könnyen elsajátíthatóak az alapok.

Kevert kuglóf
(24 cm-es átmérőjű formához)

  • 6 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 2 dl olaj
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 sütőpor
  • 2-3 ek kakaó
  • vaj, liszt a forma kikenéséhez
A sütőt előmelegítjük 160°C-ra, a formát előkészítjük: a vajjal kikenjük és liszttel beszórjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a porcukorral és egy kanál vízzel habosra keverjük. Majd az olajat adagonként hozzákeverjük, végül a liszt és a sütőpor következik. A tojáfehérjéket egy csipet só kíséretében kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszánkba forgatjuk. Lehetőleg úgy, hogy minél kevésbé törjük össze a habot, ezért érdemes először egy keveset belékeverni, és fellazítani a tésztát.
Az elkészült keverék felét (valamivel több is lehet) a formába öntjük, majd a maradékhoz hozzáadjuk a kakaót és azt is a formába csurgatjuk. Az előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük, tálaláskor megszórjuk porcukorral.

kis vasárnapi idill :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése