2016. március 8., kedd

Tarte Tatin, avagy a fordított almatorta

Ma talán az egyik legismertebb francia desszertről lesz szó, a tarte Tatin-ról. A legenda szerint a Tatin nővérek készítették először, miután az egyikük elfeledkezett a készülő almatöltelékről a pitébe. Ugyanis a tűzön felejtette, de gondolta, megmenti a menthetőt, befedte az egészet egy kis leveles tésztával, majd a sütőbe dugta. A meglepetések sorozata csak ezután következett: nem elég, hogy ehető és finom sütemény kerekedett belőle, hanem a vendégek körében is nagy sikert aratott. Így találták fel a világ egyik leghíresebb desszertjét. Állítólag. Bizonyos körök szerint fordított almatortát már a Tatin nővérek előtt is készítettek. A mi szempontunkból végülis lényegtelen, de tanulságként talán levonhatjuk, hogy nem kell megijedni az ismeretlentől, néha előfordul, hogy az, ami első pillantásra kudarcra van ítélve, végül igazi sikersztorivá válik.

Tarte Tatin

 Tészta:
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 1 ek víz
A hideg, felkockázott vajat összemorzsoljuk a liszttel. Majd a többi hozzávalóval egy omlós pitetésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük.

Feltét:
  • 18 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • 5 nagyobb alma
 Az almákat meghámozzuk, majd feldaraboljuk nyolcadokra. Közben keresünk egy olyan edényt, amit a tűzhelyen és a sütőben egyaránt használhatunk. A cukrot a vajjal összeolvasztjuk, majd szépen elrendezzük rajta az almaszeleteket, kb. így:





Lassú tűzön 30-35 percig pároljuk. Kinyújtjuk a tésztát, egy picivel nagyobbnak kell lennie, mint az edénynek. Ha levettük az almákat a tűzről, ráborítjuk a tésztát, a széleit lenyomkodjuk. Berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és fél óra alatt készre sütjük. Miután kivettük, várunk vele egy öt percet, majd egy gyors mozdulattal átfordíjuk egy tálra/tányérra.
Szerintem langyosan a legjobb. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése