2015. június 11., csütörtök

Vaddisznóragu krokettel

Hogy én ma, milyen finomat főztem.. :) Az ember bizony dicsérje meg magát, ha jól teljesített.
Nemrégiben kaptunk egy kis vaddisznócombot, aminek nagyon megörültem, mert nagyon szeretem a vadhúst. Bár, már az előkészületeknél észrevettem, hogy ez nem egy tipikus vadhús, valószínűleg fiatal állat húsát kaptuk. A színe ugyanis jóval világosabb, és az íze sem olyan erőteljes, mint az éretebb húsoké. Ennek ellenére, gyorsan elfogyott. :) Köretként egy kis krokettet készítettem hozzá.

Vaddisznóragu krokettel

Ragu:
  • kb. 80 dkg vaddisznócomb
  • 1 hagyma
  • 2 dl vörösbor
  • 2 l alaplé
  • fűszerek: pirospaprika, só, bors, kakukkfű, borókabogyó, kömény, babérlevél, szerecsendió
  • 1 kk áfonyalekvár
  • 1 ek paradicsompüré
  • 15 dkg gomba
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek liszt
A hagymát apróra kockázzuk, egy kevés zsíron megfuttatjuk. Levesszük a tűzről, rászórunk egy evőkanálnyi pirospaprikát, visszatesszük a tűzre, de nagyon figyelünk arra, hogy  a paprika ne égjen le. Hozzáadjuk a felkockázott húst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a vörösborral és az alaplével. Fűszerezzük sóval, pár tekerésnyi frissen őrölt borssal, fél kiskanál kakukkfűvel, csipetnyi szerecsendióval és köménnyel, pár szem borókabogyóval, hozzáadjuk a paradicsompürét és a lekvárt. A hústól függően pár óráig főzzük, a fiatalabb húsnak elég 2 óra, de az öregebb húsnak szüksége lehet akár 4 órára is. Időközönként ellenőrizzük a hús puhaságát. A főzés során pótolhatjuk a levét borral, vagy alaplével.
Körülbelül fél órával az elkészülte előtt, elővesszük a gombát. Megtisztítjuk, felszeleteljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a gombát, rászórjuk a lisztet. Pár percig pirítjuk, majd a raguhoz öntjük - mindenestül. Továbbfőzzük. A vajtól és a liszttől picit besűrűsödik a ragu.

Krokett:
  • fél kg krumpli
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg liszt
  • só, bors szerecsendió
  • zsemlemorzsa a forgatáshoz
  • olaj/zsír a sütéshez
A krumplit meghámozzuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha elkészült, leszűrjük és kissé kihűtjük, a burgonyát simára törjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a fűszereket és a lisztet. Összekeverjük, ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Megforgatjuk a zsemlemorzsában, és forró olajban aranybarnára sütjük.
A krokettel nagyon jól lehet tunkolni a pörköltszaftot. Jó maradékmentő is, a megmaradt krumplipüré tökéletes alapanyaga a krokettnek. Feldobhatjuk még egy kis fokhagymával, sajttal.
A ragu elkészíthető más vadhúsból, például szarvas- vagy őzcombból is.
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése