Így a Valentin nap előtti utolsó pillanatokra hoztam egy tökéletes vacsora ötletet, aki valami nem hétköznapi dologgal akarja elvarázsolni kedvesét. A kacsamell az utóbbi években lett újra nagyon felkapott, és mivel valószínű, hogy ez nem kerül hétköznapokon a konyhaasztalra, ezért különleges alkalmakra egyszerűen adja magát. A kacsamell sütése egyáltalán nem nagy ördöngösség, és a köret, a gratin is egyszerű feladat. Nagy tál helyett én 9 cm átmérőjű szufléformában készítettem, így a tálalás is különlegesebb.
Valentin napi menü:
Rosé kacsamell burgonya gratin-nel
(2 személyre)
- 2 szelet kacsamell
- bors, rozmaring
- 4-5 nagyobb burgonya
- 0,5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 dkg vaj
- 5 dkg reszelt sajt (legjobb a gruyére)
- só, bors, szerecsendió
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 45 perc alatt megsütjük.
A kacsamell sütését érdemes úgy időzíteni, hogy összhangabn legyen a gratin-nel, vagyis ahogy az kész van, menjen a kacsa a sütőbe. A husit egy teflon serpenyőben bőrös felével lefelé sütni kezdjük, egy fedővel picit le is nyomhatjuk. Zsiradék nem kell alá, mert sütés közben kiadja magából a zsírt. Oldalanként 3 percet adunk neki, miután mindkét felén megvolt a 3 perc, sütőbe toljuk és 10 percig sütjük, ha picit jobban átsütve szeretjük legyen 13 perc (de ne több :)). Miután kivettük a sütőből ugyanennyi ideig pihentetjük, hogy a hús szaftos maradjon. Végül csíkokra vágva tálaljuk a gratin-nel.
És nincs igazi Valentin napi menü desszert nélkül! Ennek a fogásnak méltó kísérője és zárása a mousse au chocolat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése