2015. november 25., szerda

Croque monsieur, a francia gyorskaja

Íme, az élő példa, hogy a gyorskaja lehet stílusos is. Mert a franciák még ezt is így csinálják, kifinomult, igazi ínyenc fogás. A franciák közkedvelt melegszendvicse szinte minden utca sarkon kapható (mármint náluk), a bistrok egyik népszerű fogása, ami otthon is könnyen elkészíthető. Hallom már a szkeptikusokat, hogy minek túl bonyolítani az egyszerű sonkás-sajtos melegszendvicset, de kérem szépen ez nem egy egyszerű sonkás-sajtos melegszendvics, hanem ez A melegszendvics.
Első, írásban történő felbukkanásai a 20.század elejére tehetőek, de valószínűsíthető, hogy már korábban is ismert volt. Neve a  croquer igéből (jelentése: ropogtatni, harapni) és az ismert monsieur megszólítás kapcsolatából áll, kiejtése krók mösziő. Kalapos változata a croque madame, vagyis a tetején tükörtojással tálalt szendvics, nevét a 10-es, 20-as évekbeli kalapdivat ihlette. Ezekenkívül még számos változata elterjedt, de ezek a méltán világhírűek.

Croque monsieur 

  • 8 szelet kenyér, kb.1 cm vastagságúak legyenek
  • 4 (vagy 8) szelet sonka
  • 4 (vagy 8) szelet emmental, esetleg gruyére sajt
  • 1 ek vaj
  • 1 ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 tojássárgája
  • só, bors, szerecsendió
  • vaj
A croque monsieur-t croque monsieur-vé a besamel teszi, úgyhogy kapjuk elő a fazekat, gyújtsuk be a tűzhelyet, olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, kis pirítás után felöntjük a tejjel, és állandó keverés mellett csomómentesre főzzük. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük, a mustárral és a tojássárgájával dúsítjuk. Fogjuk a kenyerek felét, megkenjük a mártással, rárakjuk a sonkát és a sajtot, megint jöhet egy kis mártás, és a kenyerek másik fele. A sonkát és a sajtot természetesen duplán is rakhatjuk. Fogunk egy olyan serpenyőt, amit berakhatunk a sütőbe. Megolvasztunk benne egy adag vajat, és a szendvicsünk mindkét felét aranybarnára sütjük. A tetejére teszünk egy kis besamelt és sajtot, és a sütőben rápirítjuk. Azonnal fogyasztjuk.

figyeljétek, hogy összeolvad a sajt és a besamel....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése