Sokan vágyakozva gondolunk vissza az elmúlt nyári napokra, a napsütésre, a pancsolásra, a csodás nyári estekre, a behűtött borokra, a nagy bulikra, a grillpartikra, a felejthetetlen utazásokra... Jó egy kicsit felidézni a kellemes emlékeket, noha az ősz is számtalan szép élményt tarogat a számunkra. Az ízekkel is lehet nosztalgiázni, (mint ahogy én az
éclair-rel :)), én például kimondottan szeretek otthon is reprodukálni egy-egy finom ételt, amit a nyaralás során ettem.
A mai recept nem köthető konkrét utazáshoz, igazából csak az ízvilága miatt kapcsolható a nyárhoz. De azzal nagyon. Mondjuk simán el tudnám képzelni, hogy egy olasz trattoriaban ezt szolgálják fel nekem egy pohár hűs fehérbor társaságában, miközben hallgatom a forgalmas itáliai utca zaját és a tenger illatát sodorja felém a szél....
Penne a nyár ízeivel
- 25 dkg penne
- 4 szelet halfilé (afrikai harcsa, tőkehal, és hasonló társai)
- 1 üveg paradicsompüré
- 1 nagy marok olivabogyó
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors, kakukkfű és bazsalikom
- kevés citromlé
- 1 kk cukor
- kevés olivaolaj
- 5-8 dkg sajt
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tésztának felteszünk főni 2,5 liter vizet. A halat felkockázzuk (nagyobb kockákra), icipicit besózzuk, facsarunk rá egy kis citromlevet, majd kevés olivaolajon pár perc alatt megsütjük. Közben al dentére főzzük a tésztát. Folytatjuk a mártást: a fokhagymát megfuttatjuk egy kevés olajon, felöntjük a paradicsompürével, amit sózunk, borsozunk, ízesítjük a bazsalikommal és a kakukkfűvel, és hozzáadjuk a cukrot is, hogy enyhítsük a paradicsompüré kissé savanykás ízét. 5 perc főzés után hozzáadjuk a halkockácat, és további 5 percig főzzük. A mártásba keverjük a pennét, egy olajjal kikent tűzállótálba öntjük, a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. 30 perc aranyszínűre pirítjuk. Majd álmodozunk és álmodozunk az olasz nyarakról...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése