2019. november 2., szombat

Mákos linzer citromkrémmel (Süti kihívás II.)

Íme, a sütis kihívásom második áldozata, a mákos linzer citromkrémmel. Ez a recept is már jó ideje motoszkált a fejemben. Tudniillik, ünnepi alkalmakra (mint karácsony, húsvét) az anyukámmal sütünk eladásra különféle linzereket, teasütiket vagy ahogy nálunk hívják szárazsütiket. A repertoárunk hatalmas, a nagymamámtól rengeteg receptet kaptunk és mi magunk is bővítettük ezzel-azzal. Az állandó kínálatban úgy 12-13 féle aprósütemény szerepel, melyek között van klasszikus lekváros, vanília krémes kosárka, hókifli és sok minden más. Az eddigi rekordunk tavalyelőtt karácsonykor volt: 50 kg süti készült nálunk, ez ha jól emlékszem 22 vagy 23 különféle sütit jelentett. Idén valószínűleg csak saját részre készítünk, mivel mindkettőnknek van hivatalos munkahelye is, de lelki szemeimmel látom, ahogy apukám nevet ezen a kijelentésen, mert mire eljön a karácsony, addigra szerintem már minimum úgy 15 kg-nyi mennyiségnél fogunk tartani. :))
És ha már úgy is sütni fogunk, az idei újdonságunk ez a mákos linzer lesz. A családi tesztelésen simán átment a pihe-puha finomság, amely Ízből tíz receptje alapján készült.

Mákos linzer citromkrémmel



Hozzávalók:


  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor 
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 2 ek egész, darálatlan mák
  • 1 vanília kikapart magja
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha ragadna, kicsi lisztet adhatunk még hozzá. Majd vékonyra sodorjuk és egy süti kiszúró segítségével formákat vágunk ki a tésztából. Közepén lyukas kiszúrót érdmes használni a felsőkhöz, mert így szépen fog mutatni a krém a közepén. 180 °C-ra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük.

Citromkrém:


  • 80 g kristálycukor
  • 150 ml frissen facsart citromlé
  • 3 citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 90 g vaj
A vajat leszámítva az összes hozzávalót összekeverjük, és puding sűrűségű krémet főzünk belőlük. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről és rögtön hozzáadjuk a vajat, amit jól elkeverünk benne. Hűlni hagyjuk, majd a linzereket megkenjük és összeragasztjuk a krémmel.

Néhány tipp:
  • a linzert meg lehet sütni kicsit korábban, jól záródó dobozban elvan egy darabig, ha nincs még megkenve
  • ha aznap össze is raknátok, akkor először a krémet csináljátok meg - amíg az hűl, addig elkészülhet a linzer, és miután rendet raktatok, ittatok egy kis kávét, teát, bort..., utána a kihűlt linzereket össze is lehet ragasztani a krémmel
  • ha egy bizonyos alkalomra szánjuk, akkor egy-két nappal korábban érdemes megcsinálni, hogy biztosan puha legyen
  • mivel tojást is tartalmaz a krém, ezért mindenképp hűtőben tároljuk
Csodaszép napokat mindenkinek, hamarosan jövök a következő recepttel!

1 megjegyzés:

  1. Harrah's Casino, Casino & Racetrack
    Harrah's Casino, Casino & Racetrack 상주 출장샵 - 안성 출장안마 Harrah's 경기도 출장샵 Cherokee. Find map, reviews, videos, photos 거제 출장샵 & more for 창원 출장안마 Harrah's Casino, Casino & Racetrack in Cherokee, NC.

    VálaszTörlés