2019. november 23., szombat

Moszkauer (Süti kihívás V.)

Félidő! Kihívásom feléhez érkeztem, és ez egyben azt is jelenti, hogy vészesen közeleg a karácsony. Jövő hét vasárnap már meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún, és aki nem akarja az utolsó pillanatra hagyni a karácsonyi menü tervezését, az jobb ha már most elkezdi gondolatban összeszedni a fogásokat. Természetesen ezt sem kell túlbonyolítani, nem kell 20-féle ételnek és sütinek lennie az asztalon, inkább 1-2 jól bevált családi kedvencet érdemes készíteni. A tervezéssel és a jó ütemezéssel megspórolt időt pedig a családunkra és a szeretteinkre fordíthatjuk, az ünnep úgy is attól szép, ha együtt vagyunk. :)
Az eheti recept klasszikus karácsonyi desszert, ami ajándéknak is kiváló, és egy picit előbb elkészíthető, jól záródó dobozban elvan egy ideig (már ahol kibír annyit, nálam ugyanis esély nincs hosszabb tárolási időre :)).

Moszkauer





Hozzávalók:

  • 100 g dió
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 50 g vaj
  • 50 ml tejszín
  • 50 g cukor
  • 30 g finomliszt
  • + a mázhoz 100 g csoki és 1-2 kanál étolaj vagy kókuszolaj
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a tepsinket kibéleljük sütő papírral. A diót durvára, darabosra daráljuk, a kandírozott narancshéjat apróra felkockázzuk. A vajat, tejszínt és a cukrot összeolvasztjuk és felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Homogén masszát kapunk, amiből egy kanál segítségével kis kupacokat rakunk a tepsire. Kissé lelapítjuk őket, ebből a mennyiségből kb. 20 darab lesz. Nem  kell túl szorosan, egy icipicit szétterülnek majd. 10 perc alatt megsütjük, de inkább figyeljünk rá, mert akinek erősebb sütője van (mint pl. nekem), annak már 8 perc alatt elkészülhetnek.
A tepsin hagyva megvárjuk míg teljesen kihűlnek. A mázhoz gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, majd ha kész, akkor a moszkauerek alját belemártjuk a csokiba. Csokis oldalukkal felfelé visszarakjuk a tepsire és megvárjuk, míg megdermed rajta a csoki.

Ti várjátok már a karácsonyt? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése