2015. május 23., szombat

Kis hamis...rétes

Jó tett helyébe jót várj, tartja a mondás. A múlt héten édesapám tett nekem egy nagy szivességet. Ő természetesen nem várt érte semmit, de én hálám jeléül megleptem az egyik nagy kedvencével, a túrós rétessel. Sajnos IGAZI nyújtott rétestésztát még nem tudok készíteni (ismétlem, még :)), de az egyik ismerősünktől pár éve kaptunk egy receptet, amelyik hasonlít az eredetihez és nem mellesleg finom is. Így ma nem volt akadálya annak, hogy belevágjak a rétessütésbe.

Rétes

  • 25 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 tojás 
  • csipetnyi só
A hozzávalókat összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, és egyenként nagyon vékonyra egy sodrófa segítségével kinyújtjuk. Megtöltjük, felcsavarjuk, egy tepsire rakjuk, tetejüket vékonyan megkenjük olajjal és 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük.
Én a mai rétest túrós és almás töltelékkel készítettem.

almás töltelék (2 rúd réteshez):
  • 5-6 alma
  • 2-3 ek cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1-2 ek zsemlemorzsa
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Cukorral és fahéjjal ízesítjük, ízlés szerint mehet bele több vagy kevesebb. A kinyújtott tésztára kenjük és megszórjuk a zsemlemorzsával.

túrós töltelék (2 rúd réteshez):
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 1 dkg vaníliacukor
  • 2-3 ek cukor
  • citrom reszelt héja
  • 1-2 ek búzadara
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a túróval, a cukrokkal és a citromhéjjal összekeverjük. A tojásfehérjéket felverjük. A túrós keveréket rákenjük a kinyújtott tésztára, rászórjuk a búzadarát, és a felvert tojásfehérjét egy kanállal ráhalmozzuk, nem baj ha nem egyenletes és nem fedi a túrót mindenhol. A tésztát felcsavarjuk, és megsütjük.



a rétesek már tálalva

almás rétes

Lassan jön a cseresznye és a meggy szezon is... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése