Jó tett helyébe jót várj, tartja a mondás. A múlt héten édesapám tett nekem egy nagy szivességet. Ő természetesen nem várt érte semmit, de én hálám jeléül megleptem az egyik nagy kedvencével, a túrós rétessel. Sajnos IGAZI nyújtott rétestésztát még nem tudok készíteni (ismétlem, még :)), de az egyik ismerősünktől pár éve kaptunk egy receptet, amelyik hasonlít az eredetihez és nem mellesleg finom is. Így ma nem volt akadálya annak, hogy belevágjak a rétessütésbe.
Rétes
- 25 dkg finomliszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1 tojás
- csipetnyi só
A hozzávalókat összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, és egyenként nagyon vékonyra egy sodrófa segítségével kinyújtjuk. Megtöltjük, felcsavarjuk, egy tepsire rakjuk, tetejüket vékonyan megkenjük olajjal és 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük.
Én a mai rétest túrós és almás töltelékkel készítettem.
almás töltelék (2 rúd réteshez):
- 5-6 alma
- 2-3 ek cukor
- 1 kk fahéj
- 1-2 ek zsemlemorzsa
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Cukorral és fahéjjal ízesítjük, ízlés szerint mehet bele több vagy kevesebb. A kinyújtott tésztára kenjük és megszórjuk a zsemlemorzsával.
túrós töltelék (2 rúd réteshez):
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 1 dkg vaníliacukor
- 2-3 ek cukor
- citrom reszelt héja
- 1-2 ek búzadara
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a túróval, a cukrokkal és a citromhéjjal összekeverjük. A tojásfehérjéket felverjük. A túrós keveréket rákenjük a kinyújtott tésztára, rászórjuk a búzadarát, és a felvert tojásfehérjét egy kanállal ráhalmozzuk, nem baj ha nem egyenletes és nem fedi a túrót mindenhol. A tésztát felcsavarjuk, és megsütjük.
|
a rétesek már tálalva |
|
almás rétes |
Lassan jön a cseresznye és a meggy szezon is... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése