2015. május 9., szombat

Red velvet, a vörös csábító

Red velvet, vagyis a vörös bársony torta. Már a neve is csábítóan hangzik, hát még az íze... :)
Ez a süti az Egyesült Államokból indult hódító útjára, ma már világszerte népszerű, torta és cupcake változatban egyaránt. Nem véletlenül, az a finom, könnyű krém benne és rajta...
A nosalty.hu egyik receptje alapján készítettem el a saját tortám:




Az eredeti receptet itt találjátok, egyébként Klivi szakács több sütijét már kipróbáltam és egyik sem okozott csalódást, próbáljátok ki bátran!

Vörös bársony torta

  • 4 tojás
  • csipetnyi só
  • 17 dkg cukor
  • 2 ek víz
  • 3 ek olaj
  • 3 kk piros ételfesték
  • 17 dkg finomliszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 ek kakaó
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg tejföl
  •  fél citrom reszelt héja
  • vanília
  • 10 dkg fehér csoki
A tejfölt előző éjjelre egy szűrőbe, ill. gézzel kibélelt szűrőbe rakjuk, és hagyjuk, hogy a savó lecsöpögjön.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és előkészítünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát: kikenjük vajjal, és kilisztezzük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk adagonként a cukrot. Majd következik a tojássárgája, a víz, az olaj és az ételfesték. Végül belekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a kakaót, ennél a pontnál érdemes átváltani egy fakanálra, hogy ne nagyon törjük össze a habot. Beleöntjük a formánkba, 30 perc alatt készre sütjük, kihűtjűk.
Ezalatt elkészítjük a krémet: a mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd a hozzáadjuk a tejfölt, a citromhéjat, a vaníliát és a felolvasztott fehér csokit.
Ha kihűlt a torta, akkor ketté vágjuk, és a krém felével megkenjük az egyik lapot, majd ráhelyezzük a másikat. A maradék krémmel bevonjuk a tortát. Én tovább most nem díszítettem, de ízlés szerint mindenki úgy dobja fel, ahogy akarja. :) Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Ahogy a képeken is látszik, nekem a torta színe sajnos nem lett az igazi, valószínűleg a festékem nem volt a legjobb. Először mikor összeállítottam a tésztát, azt hittem, hogy rózsaszín bársony tortám lesz :) Szerencsére sütés közben sötétebb lett a színe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése