2015. augusztus 24., hétfő

Bakonyi sertésszelet

Tudjátok, hogy mitől bakonyi a bakonyi? :)
Van ugye egy csomó ilyen megnevezés a magyar konyhában, ezek általában tipikus elkészítési módszerekre, illetve alapanyagokra utalnak. Ma a bakonyit vesszük röviden górcső alá. Ha bakonyit eszünk (legyen az csirke vagy sertés) akkor az ételünkben biztosan lesz gomba. Bakony erdeiben sok gomba terem, innen is ered a név. Az lenne az igazi, ha mindenkinek lenne lehetősége friss erdei gombákkal készíteni ezt a csodás ételt. Ezek hiányában a könnyen elérhető csiperke is megteszi, ha tehetjük vegyünk barnát. A bakonyi másik jellemzője a tejföllel (van akinél tejszínnel) történő habarás. Talán még a szalonnát is a tipikus alapanyagok közé sorolnám. De ebben nem vagyok biztos. :) Jöjjön a recept.

Bakonyi sertésszelet 

  • 1 kg sertéscomb szeletelve
  • 10 dkg szalonna felkockázva
  • 1 fej hagyma
  • 2 paradicsom hámozva, felkockázva
  • 1 paprika felkockázva
  • 40 dkg barna csiperke
  • 20 dkg tejföl
  • 2 kanál finomliszt
  • só, bors, pirospaprika
A felszeletelt húst klopfoljuk, picit besózzuk. A husikat megforgatjuk egy kevés lisztben, és egy kevés zsíron félig készre megsütjük őket. A szalonnát zsírjára pirítjuk, a pörcöket kiszedjük a zsírból. Rászórjuk a felszeletelt, megtisztított gombát, megpároljuk, majd kivesszük a zsírból. A maradék zsíron üvegesre pirítjuk az apróra felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát. Pár percig pirítjuk a pörkölt alapot, rászórunk fél teáskanálnyi pirospaprikát, közben vigyázunk, nehogy megégjen. Felöntjük kb. liternyi vízzel, és hozzáadjuk az elősütött hússzeleteket. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve, a hús puhulásáig főzzük (kb. 1-1,5óra). Az utolsó fél órában hozzáadjuk a gombát is. Ha puha a hús, behabarjuk: a tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet. Adunk hozzá egy keveset a szaftból, azért hogy ne legyen kettejük között olyan nagy a hőmérsékletkülönbség. Majd beleöntjük a fazékba, jól elkeverjük, egyet rottyantunk rajta, és kész is vagyunk. Galuskával, vagy ha nagyon sietünk tésztával tálaljuk.
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése