2015. augusztus 20., csütörtök

Gnocchi di ricotta e spinaci - Spenótos ricottás gnocchi

Ezt a fantasztikus receptet Stahl Judit Gyors olaszos tészták című könyvéből vettem kölcsön, mert annyira jó, hogy ezt mindenkinek ismernie kell. :)
Az olasz gnocchi legfőbb összetevői a krumpli és a liszt, csakúgy, mint mi a nudlinknak. Készülni is ugyanúgy készül: bő, forró vízben főzik készre. Ma már kapható bolti változata is, de szerintem érdemes az otthoni verzióval próbálkozni, az mindig verhetetlen. Különféle mártásokkal tálalják. De a gnocchi nemcsak burgonyából készülhet. Létezik a gnocchi verde, vagyis a zöld gnocchi, aminek színét a spenót adja. Másik alapanyaga a ricotta, vagyis a friss sajt. A spenót és a ricotta amúgy nagyon jó páros, canolli töltelékként, vagy valamilyen sós pitébe is bátran kipróbálható.
Stahl Judit is írja a receptismertetőjében, hogy hosszú kísérletezés során jutott el ehhez a recepthez, állandó próbálkozásokkal igyekezett eltalálni a tökéletes arányokat. Sikerült neki, és mi nagyon hálásak vagyunk érte!

Gnocchi di ricotta e spinaci
  • 45 dkg mélyhűtött, felengedett spenót
  • 25 dkg ricotta
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg parmezán
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg sajt (a recept pecorino-t ír, de bármilyen keménysajt jó lesz)
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra, a gnocchinak feltesszük főni a vizet. A spenótot jól kinyomkodjuk, lehetőleg minél "szárazabb" legyen. Ezután összekeverjük a ricottával, a tojássárgájával, a liszttel, az 5 dkg parmezánnal, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Ha túl lágy lenne, keverjünk hozzá még egy kis lisztet. De óvatosan, nehogy túladagoljuk. Két kanál segítségével kis galuskákat formázunk a masszából, és a forró vízbe engedjük őket. Miután feljöttek a víz felszínére, hagyjunk nekik még egy percet, utána egy szűrő segítségével tegyük őket egy kivajazott tepsibe. A tejszínbe nyomjuk bele a fokhagymát, öntsük rá a gnocchira, a tetejét szórjuk meg jó sok sajttal. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

látványra nem a leggusztább, de higgyétek el, az íze mennei :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése