2015. augusztus 26., szerda

Muszaka

A nyár finomságaiból, cukkiniből és padlizsánból készült alapfogást hoztam ma Nektek. Alapfogásnak tartom, mert rendkívül jól variálható az alapanyagok tekintetében, ez a recept egy újabb ötlet cukkini-dömping idején, és nem utolsósorban sok ember görögországi nyaralásának legkellemesebb pillanatait idézi elő. A muszaka Görögországban, a Balkánon nagyon népszerű, de Törökországban is ismert egy változata, ami kissé különbözik hellén testvérétől. A görög muszakában a darált hús (ha autentikusak akarunk lenni bárányhúst használjunk) és a különböző zöldségek rétegeit egy tojással és sajttal dúsított besamel fedi be, és a fűszerek teszik igazán teljessé: az oregánó, a babérlevél, a kakukkfű, a szerecsendió és a fahéj.
A török változatban nincsenek rétegek.
A ma ismert muszakát az 1920-as években jegyezte le egy görög szakács, persze ez nem jelenti azt, hogy előtte nem létezett volna.

Muszaka
  • 3 nagyobb krumpli
  • 1 nagyobb padlizsán
  • 1 cukkini
  • 40 dkg darált hús
  • 20 dkg sajt
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • 1 ek vaj
  • 1,5 ek liszt
  • 3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • olivaolaj 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió, babérlevél, fahéj, kakukkfű, oregánó
 Először a darált húst készítjük el: a fokhagymát kevés olivaolajon megfuttatjuk, majd fehérre pirítjuk rajta a darált húst. Felöntjük a paradicsommal, ízesítjük sóval, borssal, 1 babérlevéllel, kakukkfűvel és oregánóval. 30 perc alatt készre főzzük. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egy kisebb jénai tálat kikenünk olivaolajjal. A padlizsánt 1 cm-es szeletekre vágjuk, egy tálcán besózzuk, hogy kiengedjék keserű levüket. A cukkinit és a krumplikat is felkarikázzuk. Ha kész a hús, elkezdhetjük a rétegezést. Legalulra krumpli kerül, (meglocsoljuk kevés olivaolajjal), amit megszórunk egy kis sajttal és szerecsendióval. Rárakjuk a megmosott (!) padlizsánszeleteket (ezt is meglocsoljuk), erre kerül a darált hús. A cukkini következik (locsolás), amit megszórunk egy kevés fahéjjal és sajttal, legfelülre újabb réteg krumpli kerül. Alufóliával letakarjuk, és egy órán keresztül sütjük. Ha már közeledik a sütési idő vége, akkor elkészítjük a besamelt. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük a tejjel, és mártás sűrűségűre főzzük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, szórunk bele 5 dkg sajtot és hozzáadjuk a tojássárgáját. Ezt a mártást a muszakára öntjük, és alufólia nélkül újabb félórára a sütőbe rakjuk, aranybarnára sütjük.
Mivel a zöldségeket elősütés nélkül rétegeztük, kicsit több levet fog engedni, és nem lesz olyan nehéz olajos.
Az étel ez alapján a recept alapján készült.


hát nem gusztusos? :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése