A kertünkben már jó ideje narancssárgán virítanak a tökök, és végre fogyasztásra alkalmasak. Otthon hokkaido tököt termesztek, nem hagyományos sütőtököt. A hokkaido tök hamarabb érik, és nem tárolható olyan hosszú ideig, ezért célszerű minél előbb megenni. Ez a tökfajta picit édesebb, de ugyanúgy felhasználható, mint a hagyományos sütőtök. Ilyenkor sok mindenbe kerül: rizottóba, sütikbe, pitékbe, simán megsütve a gyomrunkba, akár köretként, és természetesen a levesbe. A sütőtökből készült levesekről elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. Ki édesen, ki sósan szereti. Én mindehogy. :) Ma egy mindenmentes, vagyis glutén- és laktózmentes levest hoztam. Erről a finomságról még annyit kell tudni, hogy nincs az az erőteljes sütőtök íze ( így a nem-rajongók is bátran neki vethetik magukat), a levesünket megkóstolva a zöldségek tökéletes ízharmóniájának lehetünk tanúi.
Mindenmentes sütőtökleves
- 1 hokkaido tök (hagyományos sütőtök)
- 0,5 l erős zöldség alaplé
- a tetejére tetszés szerint pirított tökmag, illetve tökmagolaj, ki mit szeret
A tökleveseknek még nincs vége, majd még hozom az én hagyományos sütőtökkrémlevesem, valamint az édes, almás verziót is. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése