2015. szeptember 7., hétfő

"Mindenmentes" sütőtökleves

A forró nyári  napoknak vége, szép lassan beköszöntött az ősz. Az idő hűvösebbre fordult, reggelente, mikor munkába igyekszem, madárcsivitelés helyett varjú krákogást hallok, és kezdődik a sütőtök szezon! (a cukkini helyett... :))
A kertünkben már jó ideje narancssárgán virítanak a tökök, és végre fogyasztásra alkalmasak. Otthon hokkaido tököt termesztek, nem hagyományos sütőtököt. A hokkaido tök hamarabb érik, és nem tárolható olyan hosszú ideig, ezért célszerű minél előbb megenni. Ez a tökfajta picit édesebb, de ugyanúgy felhasználható, mint a hagyományos sütőtök. Ilyenkor sok mindenbe kerül: rizottóba, sütikbe, pitékbe, simán megsütve a gyomrunkba, akár köretként, és természetesen a levesbe. A sütőtökből készült levesekről elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. Ki édesen, ki sósan szereti. Én mindehogy. :) Ma egy mindenmentes, vagyis glutén- és laktózmentes levest hoztam. Erről a finomságról még annyit kell tudni, hogy nincs az az erőteljes sütőtök íze ( így a nem-rajongók is bátran neki vethetik magukat), a levesünket megkóstolva a zöldségek tökéletes ízharmóniájának lehetünk tanúi.
  
Mindenmentes sütőtökleves
  • 1 hokkaido tök (hagyományos sütőtök)
  • 0,5 l erős zöldség alaplé
  • a tetejére tetszés szerint pirított tökmag, illetve tökmagolaj, ki mit szeret
Miután felsoroltam ezt a hatalmas mennyiségű hozzávalót, következzék a recept. A tököt felszeleteljük, kikaparjuk a magját, és egy alufóliával bélelt tepsire rakjuk, amit 45-50 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe teszünk. A sütőtök akkor van kész, ha bele tudunk szúrni egy villát a zöldség puha húsába.  Ha elkészült, a héjról leszedjük a nekünk kellő részt, amit vagy egy turmixgépbe, vagy egy sima edénybe teszünk. A turmixgép, illetve egy botmixer segítségével pürésítjük, úgy, hogy közben folyamatosan adagoljuk hozzá a zöldségalaplevet. Egy sima, kissé krémes levest fogunk kapni, amit felteszünk a tűzre főni, kb. a forrástól számítva 10 percnyi  időre. Ha jó az alaplevünk, nem szükséges a további ízesítés, kellően sós. További fűszereket szerintem nem igényel, (maximum egy késhegynyi szerecsendiót), had érvényesüljön a zöldség íz. Tálaláskor megszórjuk a pirított tökmaggal.





A tökleveseknek még nincs vége, majd még hozom az én hagyományos sütőtökkrémlevesem, valamint az édes, almás verziót is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése