2015. szeptember 30., szerda

Császármorzsa kölesből

Júniusban volt egy emlékezetes találkozásom a kölessel (a bejegyzés bevezetőjében olvasható). Így pár hónap eltelte után gondoltam újra megpróbálkozok ezzel a hihetetlen gabonafélével, mivel időközben találtam pár nagyon ígéretesnek tűnő receptet. A recept Rita konyhája című oldalról származik, de a NoSaltyn is megtalálható. Kérem szépen, ez a valami fenomenálisan finom volt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Főleg egy kis házi málnalekvárral. :)
A köles egy igazi egészségbomba, sokkal gyakrabban kéne fogyasztanunk. Ismert lúgosító hatásáról, magas a kovasav tartalma, könnyen emészthető, béltisztító hatású a magas rosttartalma miatt, sok benne a B-vitamin. Ráadásul gluténmentes, így az arra érzékenyek és a különféle diétákon lévők is bátran fogyaszthatják. Igazi szupergabona!
Édesen és sósan egyaránt fogyasztható, kásaként, felfújtként, salátához vagy császármorzsa alapanyagaként.

Császármorzsa kölesből (kis adag, szerintem alapból érdemes egyből duplamennyiséggel indítani :))

  • 4 dkg hántolt köles
  • 120 ml víz
  • csipet só
  • 6 dkg liszt (én teljeskiőrlésű rozslisztet használtam)
  • 4 dkg cukor
  • kevés reszelt citromhéj
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 4 dkg vaj
A kölest megmossuk, és a háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük. Felforraljuk, majd alacsony lángon addig főzzük, míg el nem főzzük a vizet. Kihűtjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a cukorral, a liszttel, citromhéjjal, tejjel és a megfőtt kölessel összekeverjük. A fehérjéket a csipet sóval, kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a masszába. A vaj felét egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk, majd beleöntjük a tészta felét. Ha az egyik fele már megsült átfordítjuk, és darabokra szaggatjuk, tovább pirítjuk. Ugyanígy megcsinájuk a másik felét is.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, ehetünk hozzá lekvárt, befőttet....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése