2015. szeptember 9., szerda

Almarózsa

Ilyenkor, szeptember elején ünneplik névnapjukat a Máriák. Ma  már kevés gyerek viseli ezt a nevet, de az anyukám és nagymamám generációjában még nagyon népszerű és gyakori név volt. A mai recept egy kis ajándékötlet, egy kevés virág, ehető virág. Igaz, most nem valódi. De kiutasítana vissza egy csokor/doboz istenien illatozó almarózsát? :)
Persze nemcsak Máriák fogyaszthatják, magunknak is elkészíthetjük ezt a kis édes meglepetést. Ősszel úgy is beindul az alma (és vele együtt az almáspite) szezon. Pár éve terjedt el ez a recept az interneten, a keresőkbe beírva biztosan képes útmutatót is találtok az elkészítéshez, de a leírás alapján is menni fog. Gyorsan elkészíthető, nagyon mutatós, szívmelengető desszert.

Almarózsa

  • 1 csomag leveles tészta (400 g)
  • 3 alma
  • 7 ek cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • 2 ek citromlé
  • kb.3 bögre víz
A vizet 3 kanál cukorral és a citromlével felforraljuk. Az almákat félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket a cukros vízbe rakjuk, és pár percig főzzük. Ezalatt az idő alatt formázhatóvá puhulnak. Kiszedjük őket, és egy papírtörlőn jól megszárígatjuk őket. A maradék cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a fahéjjal. A leveles tésztát egy kissé belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Kb. 3 cm vastag csíkokra vágjuk, és megszórjuk a cukros fahéjas keverékkel. A csíkokra balról jobbra haladva rárakjuk az almaszeleteket, úgy hogy kissé fedjék egymást, majd jobbról balra haladva szorosan feltekerjük. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, végül a 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése