A mártás sűrítése manierozással történik. Ez egy francia sűrítési eljárás, az ilyen típusú ételekhez szerintem sokkal jobban passzol, mint egy egyszerű lisztes habarás. Ugyanis a vaj ad egy plusz selymes ízt. A mártáshoz természetesen fehérbort vagy egy finom rosét is használhatunk. A bor jó minőségű legyen, csak olyan borral főzzünk, amit szívesen meg is iszunk. A sertésszűz egy soványabb, szárazabb húsféle, ezért a mártás a maga krémességével jól kiegészíti.
Szűzérmék vörösboros gombamártással
- 0,5 kg sertésszűz
- 20 dkg csiperke
- 1,5 dl vörösbor
- 1 dl alaplé
- 1 dl tejszín
- 2 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- fokhagyma
- kevés olaj
- só, bors, rozmaring, petrezselyem
Közben a serpenyőben elkészítjük a mártást. A visszamaradt olajon megpirítjuk a fokhagymát és a megtisztított gombát. Felöntjük a borral, pár percig forraljuk majd hozzáadjuk az alaplevet és a tejszínt. Ízesítjük kevés sóval, borssal és petrezselyemmel. A manierozáshoz a vajat összegyúrjuk a liszttel, pár percre a mélyhűtőbe rakjuk, majd belemorzsoljuk a mártásba. Megvárjuk míg felovad és elkezd sűrűsödni. Pár percig forraljuk.
Köretként a krumlit tálaltam hozzá, a főtt burgonyát egy kevés olajon megpirítottam. Azt nem írom, hogy hány percg, úgy a legjobb ha kicsit elfeldkezünk róla, akkor biztosan jól megpirul. :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése