2015. szeptember 20., vasárnap

Szűzérmék vörösboros gombamártással

A most következő oldal az elmúlt hetem egyik legszebb pillanata volt. :)  Mármint az elfogyasztása, és természetesen az elkészítése is. Számomra ez az étel egy tipikus őszi fogás, a gomba, a dús, boros mártás, a rozmaringos szűzérmék, mind-mind egy laktatóbb fogás elemei.
A mártás sűrítése manierozással történik. Ez egy francia sűrítési eljárás, az ilyen típusú ételekhez szerintem sokkal jobban passzol, mint egy egyszerű lisztes habarás. Ugyanis a vaj ad egy plusz selymes ízt. A mártáshoz természetesen fehérbort vagy egy finom rosét is használhatunk. A bor jó minőségű legyen, csak olyan borral főzzünk, amit szívesen meg is iszunk. A sertésszűz egy soványabb, szárazabb húsféle, ezért a mártás a maga krémességével jól kiegészíti.

Szűzérmék vörösboros gombamártással

  • 0,5 kg sertésszűz
  • 20 dkg csiperke
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 dl alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • fokhagyma
  • kevés olaj
  • só, bors, rozmaring, petrezselyem 
A húst előkészítjük: a fehér hártyás részeket levágjuk róla, majd kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, és megborsozzuk, rozmaringgal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy magas falú serpenyőben kevés olajat hevítünk. Az érméket a forró olajon elősütjük, mindkét oldalon 2-2 percig. Átrakjuk egy tepsibe/hőálló tálba, és 8 perce a sütőbe rakjuk. Vigyázzunk, nehogy túl süssük!
Közben a serpenyőben elkészítjük a mártást. A visszamaradt olajon megpirítjuk a fokhagymát és a megtisztított gombát. Felöntjük a borral, pár percig forraljuk majd hozzáadjuk az alaplevet és a tejszínt. Ízesítjük kevés sóval, borssal és petrezselyemmel. A manierozáshoz a vajat összegyúrjuk a liszttel, pár percre a mélyhűtőbe rakjuk, majd belemorzsoljuk a mártásba. Megvárjuk míg felovad és elkezd sűrűsödni. Pár percig forraljuk.
Köretként a krumlit tálaltam hozzá, a főtt burgonyát egy kevés olajon megpirítottam. Azt nem írom, hogy hány percg, úgy a legjobb ha kicsit elfeldkezünk róla, akkor biztosan jól megpirul. :)
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése