2015. szeptember 12., szombat

Conchiglie parmezános mártással

Egy újabb receptet hoztam Stahl Judit Gyors olaszos tészták című könyvéből, ahol is ez a recept "szegény ember vacsorája" néven fut. A tésztához egy hígabb parmezános, mascarponés sajtmártás dukál, tetejére pedig a szegény ember parmezánja kerül: pirított zöldfűszeres zsemlemorzsa. A recept fusillit ír, de én kagylótésztával, vagyis conchiglie-vel készítettem, és ez egy nagyon jó ötletnek bizonyult, ugyanis a sajtmártás szépen belefolyt a tészta belsejébe. Ennél a receptnél fontos, hogy friss fűszerekkel dolgozzunk, szárítottal nem lehetne elérni ugyanazt az ízhatást.
Az étel elkészítése valóban nem igényel sok időt, így ha egy gyors vacsorára, ebédre van szükségünk, megvan hozzá a tökéletes recept. :)

Chonchiglie parmezános mártással

  • 25 dkg conchiglie
  • 2-3 ek zsemlemorzsa
  • 1 szál friss rozmarig
  • 1 nagy marék friss kakukkfű
  • 1 dl olivaolaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 nagy tojássárgája
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg parmezán
  • só, bors, szerecsendió
Feltesszük főni a vizet a tésztának. A "szóróanyaghoz" a friss fűszereket apróra vágjuk, összekeverjük a zsemlemorzsával, és 0,25 dl olivaolajat felhevítünk egy nagyobb serpenyőben. Ebbe öntjük a morzsánkat, majd 5 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A végén hozzányomunk egy gerezd fokhagymát.
Megfőzzük a tésztát. A mártást abban a tálban/edényben készítjük el, amelyben tálalni fogunk. Összedolgozzuk a mascarponét  tejszínnel és a tojássárgájával. Az olivaolajat (0,75 dl)  lassan adagoljuk hozzá, szinte cseppenként állandó keverés mellett. Egy majonézszerű mártást fogunk kapni. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a parmezánt, óvatosan sózzuk, borsozzuk, megkoronázzuk egy késhegynyi szerecsendióval. A megfőtt tésztát még forrón a mártásba keverjük ( így lesz a kissé darabosból egy sima híg mártás), és egy fél deci főzővizet is adhatunk mellé.
Tálaláskor a zöldfűszeres zsemlemorzsával szórjuk meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése