2015. szeptember 14., hétfő

Mogyorós zabkeksz

Egy ráérős hétvégén előszeretettel vackolom be magam egy kényelmes fotelba egy jó könyv társaságában. A remek olvasnivaló  mellé egy kis nassolnivaló is dukál. A bolti kekszek helyett magam sütötte finomságot majszoltam. A kekszbe mogyoró és zabpehely került, és egy kis mézeskalács fűszerkeverék tette izgalmasabbá. A mogyoró helyett természetesen használhatunk diót vagy mandulát is. Én teljes kiörlésű rozsliszttel sűrítettem a tésztát, azonban itt is variálhatunk: használhatunk finomlisztet, rizslisztet, bármilyen más teljes kiörlésű lisztet.

Mogyorós zabkeksz
  • 5 dkg vaj (megolvasztva)
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 3 ek cukor
  • 4 ek méz
  • 5 dkg mogyoró
  • 12 dkg zabpehely
  • 0,5 tk sütőpor
  • 0,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • csipetnyi só
  • 5 púpozott ek teljes kiőrlésű rozsliszt
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A megolvaszott vajat a tejjel, a tojással, a cukorral és a mézzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a mogyorót, a zabpelyhet, a sütőport, a fűszert, a sót. A lisztet kanalanként adagoljuk a tésztához: a célunk egy sűrű, ragacsos massza. Nekem 5 evőkanálnyit vett fel. Jól elkeverjük. Egy kanál segítségével adagoljuk, hagyjunk a kekszek között egy kis helyet, mert szét fognak terülni. 15 perc alatt megsütjük, és utána nincs más dolgunk, mint átadni magunkat az élvezeteknek. :)

a keksz mellé kávé is jár :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése