2015. október 6., kedd

Diós habcsók - Laskonky

Mi fán terem a laskonky, kérdezhetnétek tőlem joggal. A bejegyzés címével már segítettem egy picit, egy diós habcsók a desszert. A laskonky egy tipikus szlovák édesség, hazájában nagy népszerűségnek örvend, ami nem csoda, mert egyszerűen isteni finom! Általános előfordulási helye a cukrászdák polcai, de az ügyesebb és fanatikus sütizők konyhájában is felbukkan néha. Legfőbb alkotóeleme a tojásfehérje és a cukor, valamint a dió. Liszt nincs benne (jó hír a lisztérzékenyeknek!). Kinézete: két lapos ovális habcsók összeragasztva valamilyen finom krémmel. Az elkészítéséhez bizonyos speciális eszközök szükségesek:

A krém összetevői ízléstől függően változhat, a nálam felbukkant példány szintén tojásfehérje felhasználásával készült. Összeségében elmondható, hogy egy tojásfehérjementő receptről van szó. Próbáltam utána nézni, mit is jelent, honnan származik a laskonky név, de egyelőre nem lettem okosabb. Ha van ötletetek, szóljatok! :)

Diós habcsók -  Laskonky
(40 darab)
  • 6 tojásfehérje
  • 33 dkg kristálycukor
  • 10 dkg porcukor
  • 17 dkg darált dió
A tojásfehérjékből és a kristálycukorból gőz fölött kemény, fényes habot verünk. Ez úgy történik, hogy keresünk a konyhánkban olyan edényeket, amelyeknél megoldható, hogy az egyik beleférjen a másikba, és lehetőleg ne legyen köztük nagy rés, ahol megszökhet a gőz. Röviden: egymásba passzoljon a két edény. Az alsóba engedünk egy kevés vizet, annyit, hogy NE érjen hozzá a másik fazék aljához, tényleg nem kell sok. Feltesszük a tűzre, hadd forrjon. A felső edényben pedig felverjük a habot.

ilyen szép fényes habot kell kapjunk





Ha ez sikerült, a habba beleforgatjuk a diót és a porcukrot. A sütőt 120 fokra melegítjük, és kibéleljük a tepsiket sütőpapírral. Utána fogjuk a laskonky sablonunkat, rákanalazunk egy kevés habot, és a formázókártya segítségével  belesimítjuk a mélyedésekbe, a felesleget pedig lehúzzuk róla. Óvatosan leemeljük a sablont, és folytathatjuk a munkát. Akinek légkeveréses sütője van , az szerencsés, akinek nem, az készüljön fel, hogy egy darabig a konyhában lesz. 15 percet a 120 fokos sütőben sül, majd levesszük a hőmérsékletet 70 fokra és további 30 percig szárítjuk. Összesen 45 percet van a sütőben. Kihűtjük.

sütésre várva
 Elkészítjük a krémet, (ami nagyon hasonló a habcsókhoz), gőz fölött felverünk 2 tojásfehérjét 18,5 dkg cukorral. Majd ha megvan a kemény hab, még a gőz fölött beleverünk 12,5 dkg mézet, végül 12,5 dkg diót. A habcsókokat összeragasztjuk a krémmel, és ehetünk. :)

bekapásra kész
Ha még nem ismeritek ezt a sütit, próbáljátok ki, tényleg nagyon finom. A töltelék pedig lehet akár kávés, csokis, vaníliás...........

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése