2015. október 21., szerda

Párizsi nosztalgia - éclair au caffe/ au chocolat

Párizs. A világ egyik legszebb városa. Azon szerencsések közé tartozom, akik eltölthettek pár napot a francia fővárosban. Egy életreszóló élmény volt felmenni az Eiffel-toronyba, andalogni a Notre Dame környékén, ámuldozni a Versailles parkjában, belevetni magam a Latin negyed forgatagába...... Párizsban garantáltan nem unatkozik az ember, rengeteg a látnivaló. Számomra azonban az is fontos volt, hogy ne csak a "turistás" Párizst ismerjem meg, szerettem volna megélni egy kicsit a francia életet. Úgyhogy nem is volt kérdés, hogy bizony a látnivalókra szánt időből lecsípek egy kicsit, hogy egy-egy kávéház teraszán üldögéljek és csak figyeljem a várost és az embereket. Közben egy kis kávé, egy kis patisserie, Párizs hangulata magával ragadó. Az a pár nap amit ott tölthettem, rövid idő volt, de annál többet adott. Például az éclair iránti szerelmet. :)
Az éclair fánk egy égetett tésztából (pâte à choux) álló, cukrászkrémmel töltött sütemény. Többféle ízben létezik, legnépszerűbbek a kávés és a csokis. A csokis néha vanília krémmel van töltve, mindössze a tetején lévő ganache alapján mondható csokisnak. A süti elkészítésétől nem kell félni, és a fáradozást megéri. Hihetetlenül finom desszert.
Az égetett tészta a MaiMóni blogról származik (http://maimoni.cafeblog.hu/2015/02/16/profiterol-nem-is-gondolnad-milyen-egyszeru/).

Éclair au caffe/ au chocolat

Pâte à Choux:
  • 6 nagy tojás (vagy 7 kicsi)
  • 3,2 dl víz
  • 16 dkg vaj
  •  20 dkg liszt
  • csipet só
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, előkészítjük a nyomózsákot, a sütőpapírral készült tepsiket. A vajat a vízzel és a sóval együtt feltesszük forrni, ha forr, hozzáadagoljuk a lisztet, és addig főzzük míg a tészta egyneművé nem válik, és le nem válik az edény faláról. Levesszük a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat. A tésztát a nyomózsákba töltjük, és kb. 8 cm hosszú és 2,5 cm széles rudakat nyomunk belőle. Vizes ujjal letapogatjuk a csúcsos részeket.
Az előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük a fánkokat. A megtöltésükhöz kétféle módszert alkalmazhatunk, félbe vágjuk őket, vagy az alján, illetve az oldalán kilyukasztjuk, és ott nyomjuk bele a krémet.

Krém:
Ez egy alap vaníliás krém, amit kedvünk és ízlésünk szerint ízesíthetünk csokival és kávéval.
  • 6 tojássárgája
  • 470 g tej
  • 1 vanília rúd
  • 4,5 ek kukoricakeményítő
  • 4 ek vaj
  • a kávéshoz 120 g erős kávé
  • a csokishoz 15 dkg olvasztott, magas kakaó tartalmú étcsoki és 2 kk kakaó
A tejet a vanília kikapart magjával és a rúddal, feltesszük forrni. Kicsit hűlni hagyjuk. Közben a tojássárgájákat a cukorral és a keményítővel habosra keverjük. Előkészítünk egy jeges fürdőt. Hőkiegyenlítés céljából néhány kanál tejet elkeverünk a tojásos-cukros keverékben, majd hozzáöntjük a többi tejet, és feltesszük főni. Amint forrni kezd (és vele együtt sűrűsödni) levesszük a tűzről, és a jeges fürdőbe rakjuk az edényt, pár percig keverjük a krémet, majd hozzáadjuk a vajat. A csokishoz itt keverjük bele az olvasztott csokit és a kakaót. A kávéshoz egy kicsit hagyjuk hűlni a krémet, aztán adjuk hozzá a kávét.
A kihűlt krémmel megtöltjük a fánkokat. A csokis tetejére ganache-t készítünk: 1 dl tejszínben felolvasztun 7 dkg csokit, majd belemártjuk a fánkokat, hagyjuk megszáradni. A kávéshoz 60 g kávét 600 g porcukorral és egy kevés citromlével összeforralunk, hogy egy cukros, ragadós mázat kapjunk. Eljárás ugyanaz, mint a csokisnál. Lehűtjük, és utána álmodozhatunk Párizsról. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése