Ma egy nagyon klassz(ikus) köretet hoztam Nektek, a sültkrumplit. Méghozzá belgát. Semmi nagy ördöngősség, mégis van az elkészítésében egy kis csavar, amire sokan csak legyintenek, hogy minek, pedig pont attól lesz tökéletes, kívül ropogós, belül puha. Lényegében ez a fagyasztott hasábburgonya házi, sokkal jobb változata. Ezért is írtam oda az angol és a francia nevét is. Az angol név szerint ez francia eredetű étel, de a mai napig vita van róla, hogy a franciák vagy a belgák találták-e ki. Nagy valószínűséggel az utóbbiak, csak az első világháború után nagy népszerűségnek örvendő étel a katonáknak köszönhetően kapta a french fries elnevezést. A két kultúra és nyelv közötti hasonlóság miatt úgy gondolták, hogy bizony francia. A belgák természetesen kikérik maguknak. És hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, a hollandok is nagyon kedvelik, annyi biztos, hogy abból a térségből származik. Ha ma ellátogatunk például Brüsszelbe, a város főtere csak úgy illatozik a zsír és a krumpli illatától, a turisták pedig veszik és eszik. A sör, a csoki és a waffel, vagyis a gofri mellett ez az a dolog, amit ki ne hagyjatok, ha arra jártok!
Belga sültkrumpli
- fél kiló krumpli
- zsír (esetleg olaj, de zsírral az igazi)
A jó sültkrumpli titka a kétszer sütés. A burgonyát meghámozzuk, hasábokra szeleteljük, kicsit vastagabbra, mint a bolti változatot. Leitatjuk róla a felesleges nedvességet. Közben felforrósítsuk a zsírt (15-20 dkg), és ha már jó forró, akkor több adagban 5-6 perc alatt megsütjük a krumplit. Kihűtjük, ebben az állapotban fagyasztható is. Ha ez megtörtént újra felforrósítsuk a zsírt, és aranybarnára sütjük. Ezután megsózhatjuk. Azonnal fogyasztjuk, frissen az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése