2019. december 8., vasárnap

Mandulás kuglóf mandarinnal fűszerezve (Süti kihívás VII.)

A süti listám egyik pontjaként egy különleges kuglófot jelöltem ki, a hagyományos kétszínű ugyanis már nagyon jól megy, az volt az első süti, amit teljesen egyedül sütöttem cirka 15-16 évvel ezelőtt. Több lehetőség is volt, végül több szempont miatt is erre esett a választásom. A kihívás kapcsán gyakran kérdezik, ki eszi meg az elkészült remekműveket. Bármilyen hihetetlen, nem én egyedül ;) a családom és a barátaim köszönik, jól vannak.
A munkatársaimat is szerettem volna meglepni, de ott kicsit nehezített volt a pálya, mivel az egyikük gluténérzékeny, így mindenképp egy ilyen receptet kellett keresnem. Aztán eszembe jutott Ízből tíz egyik kuglófja, melynek nagyrésze darált mandula és az a kevés liszt kiváltható rizsliszttel. A kuglóf ízvilágában  is tökéletesen passzol a közelgő karácsonyhoz.

Mandulás kuglóf mandarinnal fűszerezve (gluténmentes)




  • 300 g vaj
  • 250 g cukor
  • 5 tojás 
  • 4 mandarin reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vanília kikapart magja
  • 300 g darált mandula
  • 100 g rizsliszt
  • csipet só
A sziruphoz
  • 4 mandarin leve
  • 1 citrom leve
  • 40 g cukor
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra és előkészítjük a 23 cm átmérőjű kuglóf formánkat. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belereszeljük a citrusok héját, hozzáadjuk a vaníliát és a csipet sót, végül óvatosan beleforgatjuk a mandulát és a rizslisztet. 40-50 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Amíg sül a kuglóf, elkészítjük a szirupot: a hozzávalókat összeforraljuk, kb. az eredeti mennyiség felére. Amikor kivesszük a kuglófot a sütőből, még a formában hagyva megszurkáljuk és leöntjük a sziruppal. Megvárjuk, míg kihűl. A végeredmény egy finom, puha, nem eláztatott süti lesz. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése