2015. február 10., kedd

Az elveszett kenyér

Ahogy ezt a címet leírtam, az jutott eszembe, hogy ez akár egy magyar népmese címe is lehetne. :))
De nem az! Hanem egy csudajó reggeli/tízórai/uzsonna/vacsora. Szerintem mindenki ismeri, még ha nem is ezt a változatot. A mai bejegyzés témája nem más, mint a bundás kenyér. Egy közkedvelt fogás, amin nem csodálkozom. Gyerekek, felnőttek egyaránt szeretik, és nem mellesleg kitűnő maradék kenyér felhasználó recept. Ez most a francia változat. Mindössze annyi az alapvető különbség a mi bundás kenyerünk és francia testvére között, hogy a frère français édes és vajban sül.
Villásreggelihez kitűnő választás! (szombaton Valentin-nap, ha valaki kedveskedni akarna...)

Francia bundás kenyér
(nálam ez egy személyes adag :))

  • 4 szelet toast kenyér
  • 1 nagy tojás
  • kb. 1 dl tej
  • 1 kanál cukor
  • ízlés szerint vanília cukor
  • csipetnyi fahéj és szerecsendió
  • vaj a sütéshez (5 dkg)
  • feltét tetszés szerint
A tojást a tejjel, a cukrokkal és a fűszerekkel összekeverjük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, ha ez megtörtént, akkor a kenyereket belemártjuk a tojásos keverékbe. Jól belenyomkodjuk, hogy a kenyerünk beigya a tojást. Ezután megsütjük a vajban, oldalanként 2 percig.
Ha csak így magában esszük, akkor megszórjuk porcukorral. Én a legjobban csokival szeretem: miután megsültek a kenyerek, teszek rájuk egy-két kocka csokit, összelepem őket, és még egy kicsit sütöm, tulajdonképpen felolvasztom a csokit. Nagyon finom még nutellával, banánnal, mindenféle más gyümölccsel...nyami, még a nyál is összefutott a számban.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése