2015. február 22., vasárnap

Marlenka

Családunk egyik kedvenc sütije a Marlenka. Ez az eredetileg örmény finomság, nálunk a nagyobb üzletekben és a kávéházakban is kapható, de a házi változata felülmúlhatatlan. Aki ezt a verziót kóstolta, az gondolkodás nélkül rávágta, hogy a bolti verzió nyomába se ér ennek. Még versenyt is nyertem vele :))
Úgyhogy most egy nagy titkomat osztom meg Veletek!

Marlenka

Mézes lapok:
  • 2 ek méz
  • 12 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 kk ecet
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 60 dkg finomliszt
A szódabikarbónát beletesszük egy pohárba és ráöntjük a kiskanál ecetet. Ne ijedjünk meg, kicsit fel fog futni, ahogy reakcióba lépnek egymással. A vajat a mézzel felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojásokat és az ecetes szódabikarbónát. Elkeverjük, ennek körülbelül halványsárga színe lesz. Ezt addig főzzük, míg habos és barna nem lesz. Nem kell megijedni attól, hogy leég, ahogy karamellizálódik. Az elején úgy néz ki, mintha égett darabok jelennének meg benne-ekkor még ne vegyük le a tűzről, mert csak ekkor kezd karamellizálódni.

 Ha megvan, hozzáöntjük a lisztet, és óvatosan, figyelve arra, nehogy égési sérüléseket okozzuk magunknak, összegyúrjuk. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra. Az így kapott tésztát 7 részre osztjuk, a hetedik lehet kisebb, mint a többi, abból lesz a morzsa a süti tetején. Fontos, hogy a tészta meleg legyen, mikor dolgozunk vele. Kisodorjuk, körülbelül 20x30 cm-es lapokra, és lisztezett tepsi hátulján, vagy sütőpapíron 5 perc alatt megsütjük őket.


Nálam most nem sima Marlenka, hanem Marlenka-torta készült


Krém:
  • 40 dkg sűrített tej
  • 25 dkg vaj
  • fél liter tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
Karamellizált sűrített tejre van szükségünk. Már kapható eleve karamellizált is, nem kell vele otthon bajlódni. Aki csak egyszerű sűrített tejhez jut, annak sem kell megijednie, mindössze annyi a dolga, hogy 3 órán keresztül vízzel teli edényben főzi. Ezt érdemes akár előző nap megcsinálni. 4 dl tejet felteszünk forralni, közben a maradék tejben elkeverjük a pudingport, majd a tejbe öntjük, és megfőzzük a pudingot. Kihűtjük. Fontos, hogy a puding, a karamellizált sűrített tej és a vaj egyforma hőmérsékletű legyen. A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingot és a sűrített tejet. Elkeverjük, és elkészült a krém is.
 Szükségünk van még:
  • 5 dkg tört mogyoróra
  • 1 ek kakaóra
  • étcsokira
  • 30 ml rumra.
Összerakjuk a sütit: a lapokat megszökteljük rummal, megkenjük  a krémmel, rétegezzük. A legfelső lapra is kell egy kevés krém, mert azon fog megragadni a morzsa. A morzsához a morzsa lapot összemorzsoljuk, összekeverjük a mogyoróval és a kakaóval, rászórjuk a sütire. Csokit olvasztunk és csíkokat húzunk a süti tetejére. Minimum egy éjszakára hűtőbe tesszük, de ha kettőt áll, az sem árt neki. Már ha bírunk annyit várni vele. :))

Az elkészült mű kívül...

...és belül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése