2015. február 1., vasárnap

A tökéletes házasság, főszerepben a sajt és a brokkoli

Sajt(ok) és brokkoli...az egyik legjobb párosítás. Ez egy nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető egytálétel. Ráadásul hamar kész is van és eszméletlenül finom is. A brokkoli az egyik kedvenc zöldségem, sok mindenhez felhasználom. Szoktam belőle készíteni krémlevest, brokkolis-sonkás tésztát, pasta primaverat, brokkolis rizottót, quiche-t, húsok mellé köretet és sajtos brokkolit.
A brokkoli nagyon egészséges, sok vitamint, béta-karotint és folsavat tartalmaz. Már az ókori rómaiak is ismerték és fogyasztották. Ezen nem csodálkozom, mert nagyon finom. :))
A recept másik fontos összetevője a sajt. Sokféle sajt, minél több-annál jobb. A különféle sajtok is  a kedvenceim közé tartoznak, jöhetnek a kemény sajtok, goudák, parmezánok, krémsajtok, mascarponék,  kéksajtok, gorgonzolák, brie-k, camembert-ek, mozzarellák...hogy csak egy pár fajtát említsek. Ebből a szempontból ez a recept nem is lehetne jobb, sokak kedvenceit házasítja össze.

Csőben sült sajtos brokkoli

  • kb. fél kiló brokkoli
  • 1,8 dl tejszín
  • sajtok (például 10 dkg kemény sajt + 5 dkg kéksajt, vagy kemény sajt + 2-3 kanál krémsajt, vagy mindez vegyítve és különböző módon kombinálva,) + 5 dkg vagy több a tetejére
  •  só
  • csipetnyi bors és szerecsendió
A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. Nem kell annyira, hogy szétessen, legyen puha, de tartsa meg a formáját. Ha megfőtt leszűrjük, és előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Elkészítjük a mártást: a tejszínt felforraljuk, ha forr, belekeverjük a sajtokat és fűszerezzük. A brokkolit kivajazott hőálló tálba öntjük, és ráöntjük a mártást. A tetejét megszórjuk jó sok sajttal, és addig sütjük amíg a teteje aranybarna nem lesz. Miután kivettük, egy kicsit várunk vele, és nincs más hátra, mint...jó étvágyat!
Amint a képen is látjátok nem csak egy nagy tálban lehet csinálni, adagonként szuflé formákban is elkészíthető.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése