2015. július 8., szerda

A tökéletes kelt tészta

Javában tombol a nyár, és ebben a hőségben az ember menekül a konyhából - de nem én. :)
A jó idő kicsalogatja az embereket a nagy grillezésekre és főzésekre. Egy jó, bográcsban készült gulyás tökéletes kísérőjét hoztam ma Nektek. Egy finom lepényt szerintem senki sem tud visszautasítani, a szerencsések akár kemencében is elkészíthetik.
Ez a kelt tészta mindig tökéletes, kalácsot is szoktam készíteni belőle. A lepényeket tetszés szerint variálhatjuk, nálam tejfölös, barackos és egy sós, ún. hajtovány készült.

Lepény (tejfölös, barackos, szilvás, ...)
3 nagy lepényhez

  • 1 kg rétesliszt
  • 2 kocka élesztő
  • 6 dl langyos tej
  • 3 dl olaj
  • 2 ek cukor
  • 1 kk só
  • a feltétek, 1 nagy doboz tejföl, só, bors, barack, cukor, fahéj
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, az élesztőket a tejben a cukorral együtt felfuttatjuk, és a tálba öntjük. Hozzáadjuk még az olajat és a sót. Bedagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha ez megtörtént, a tésztát három részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk őket. A sütőt 200 °C-ra melegítjük, a tepsiket vékonyan kikenjük olajjal, és ráhelyezzük a kinyújtott lepényeket. A tejfölös lepényhez a tésztára kenjük a tejfölt, és megsózzuk. A barackoshoz használhatunk friss gyümölcsöt, vagy akár befőttet is. A félbevágott gyümölcsöket a lepényre rakjuk, megszórjuk bőven cukorral és fahéjjal. A hajtoványhoz a tészta mind a négy oldalát felhajtjuk ( a képen látható lesz hogyan), és jól megborsozzuk és sózzuk. Ismeritek amúgy? Anyukám szülőfalujának környékén ismert ezen a néven. A lepényekre egy kanál segítségével vékonyan olajat csurgatunk, és kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ahogy kivettük a sütőből, egyből egy vizes konyharuhát terítünk a lepényre, így az nem fog kiszáradni.
Jó étvágyat!

tejfölös (az én abszolút kedvencem :))

a hajtovány

és a barackos, már eldobozolva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése