2015. július 16., csütörtök

Házi müzli

Az utóbbi időben nagyon felkapott lett mindenféle saját készítésű házi termék, aminek én személy szerint nagyon örülök és támogatom. Ugyanis a környezetünkben vannak olyan élelmiszerek, amiket mi magunk is könnyedén előállíthatunk. Sokan erre elhúzzák a szájukat, hogy minek vele otthon fáradozni, mikor készen is megveheted, de én erre mindig azt válaszolom, hogy megéri. Ugyanis a mi dolgaink nemcsak sokkal egészségesebbek, hanem finomabbak is! Ugyanis a készítesükkor ellátjuk őket egy plusz alapanyaggal, a szeretettel. :) Különben is, ezeket a legtöbb esetben csak egyszer kell megcsinálni és utána jó darabig elvannak. Mint például ez a müzli. Azért is szeretem jobban a házilag készült változatot, mert igy az kerül bele, amit valóban szeretek. A pillanatnyi hangulatomnak megfelelően variálhatom, nincs tele tartósítószerrel és felesleges adalékanyagokkal, csak a pozitívumait tudom kiemelni. Vágjunk is bele!

Házi müzli
  • 25 dkg zabpehely
  • 8 dkg mogyoró (de lehet dió, mandula, kesudió,...)
  • 5 dkg hántolt tökmag
  • 3 dkg hántolt napraforgómag
  • 5 dkg szárított vörösáfonya
  • 5 dkg kandírozott papaya
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 ek méz
  • fél kk fahéj
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mézet. A zabpelyhet összekeverjük a fahéjjal, majd ráöntjük a mézes masszát, elkeverjük és egy sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük. 10 percig sütjük, majd kivesszük a tepsit. A zabpelyhet párszor áforgatjuk, majd hozzákeverjük a magokat és a csonthéjasokat. Újabb 10 percre a sütőbe rakjuk. Ha kivettük, a szárított gyümölcsöket is hozzákeverjük. Egy jól záródó dobozban 2 hétig simán eláll, feltéve ha nem esszük meg addig. Görög joghurttal isteni!
Tetszés szerint variálható, fincsi aszalt szilvával és sárgabarackkal is, vagy kókuszchipsszel. Próbáljátok ki bátran! És nem mellesleg az elkészítés után, a konyhában olyan finom illat lengedezik....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése