2015. július 19., vasárnap

Charlotte aux fraises - Epres charlotte

Az eper szezonnak már vége, de én mentettem meg pár adagot a mélyhűtőbe az ilyen finomságokhoz, mint a charlotte, amihez friss vagy fagyasztott gyümölcs egyaránt felhasználható. A charlotte egy francia eredetű desszert, többféle változata ismert. Az általam készített falát a piskótatekercs adja, de van olyan verzió, ahol piskóta, vagy valamilyen keksz, esetleg gyümölcs adja az alapot. A töltelék is változatos, gyümölcsös, csokis, kávés, túrós, bármilyen lehet. A neve is az: charlotte-ként, eperbombaként vagy tekercstortaként egyaránt ismert.
Én egy nagyobb kör alapú tálat használtam, és két piskótát kellett sütnöm ehhez a nagy tálhoz.

Epres charlotte


Piskótatekercshez:
  • 2x6 tojás
  • 2x6 ek porcukor
  • 2x6 ek liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 nagy üveg eperlekvár
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, ez most nagyon fontos, mert a piskótát forró sütőben kell sütni. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgájákat. A lisztet és a sütőport beleszitáljuk és óvatosan beleforgatjuk. Egy 30x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, rásimítjuk a masszát. 10-12 perc alatt megsütjük, a sütő ajtaját sütés közben nem szabad nyitogatni, mert összeesik a piskóta. Amint kivettük a sütőből, az asztalra vagy  a konyhapultra terítünk egy nedves konyharuhát, ráborítjuk a sütit, óvatosan lehúzzuk a papírt, és az anyaggal együtt szorosan feltekerjük a sütit. Kihűtjük, majd megkenjük az eperlekvárral és 1 cm-es szeletekre vágjuk,

Töltelék:
  • 0,5 kg eper
  • 5 dl tejszín
  • 4 ek cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 2 lap zselatin
A tejszínt (jó hideg legyen, így könnyebb) kemény habbá verjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a cukor felét. Az epret a maradék cukor kíséretében leturmixoljuk. A zselatint 2 kanál vízbe 10 percre beáztatjuk, majd felmelegítjük, de nem forraljuk. Hozzáadjuk az eperhez, és azt a tejszínhabba keverjük.
A tálat kibéleljük folpackkal, és elrendezzük benne a piskótatekercs szeleteket. Beleöntjük az epres habot, és a tetejére (ami majd az alja lesz) is tekercs szeleteket rakunk. Egy éjjelre a hűtőbe rakjuk, majd másnap kiborítjuk a tálból. Óvatosan felszeleteljük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése