Az viszont hiba lenne, ha csak ezzel a fogással azonosítanánk a svéd gasztronómiát. A skandináv konyhára (ahová a svéd is tartozik) az egyszerűség és a letisztultság jellemző. Rengeteg halat, zöldséget és gyümölcsöt esznek. Ezek frisseségét különféle tartósítási módszerek segítségével próbálják elérni, mint például a pácolás, füstölés. Tartósítanak sóban, ecetben egyaránt. Tengerparti ország lévén a nagyszámú halfogyasztás nem meglepő, de más húsféléket is ugyanolyan rendszereséggel fogyasztanak. A zöldségek közül a náluk is megtermő fajok a legelterjedtebbek, mint a burgonya és társai. Sok gombát is fogyasztanak, a gyümölcsök terén a bogyós gyümölcsök különféle fajtái (málna, áfonya,..) népszerű. A svéd desszertek általában kelt tésztából, illetve leveles tésztából készülnek. Szintén lényeges információ lehet, hogy a svédek rengeteg kávét isznak.
Most viszont következzék a köttbullar legyezőburgonyával!
Köttbullar - Svéd húsgolyó legyezőburgonyával
A húsgolyóhoz:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 kis fej hagyma
- 1 tojás
- 7.5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- 2 kk só
- fél-fél kk őrölt fehérbors és szegfűbors
A mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 1.5 ek finomliszt
- 1 dl tejszín
- 2 dl húsalaplé
- 1 ek szójaszósz
- fél kk fehérbors
- negyed kk pirospaprika
A legyezőburgonyához nem írok pontos arányokat, mindjárt meglátjátok miért. A krumplikat (ha nagyok) hosszában kettévágjuk, óvatosan metszéseket ejtünk rajtunk. Sűrűn, vigyázva, hogy ne vágjuk őket teljesen át. Egy tepsit kivajazunk, belerakjuk a burgonyát, megsózzuk. Mindegyik krumplira egy darabka vajat helyezünk, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor az ételhez adhatunk még egy kevés áfonya- vagy ribizlilekvárt. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése