2015. március 15., vasárnap

Aszalt szilvával töltött szűzpecsenye párolt zöldbabbal

Sziasztok!
Ma egy nagy kedvencem hoztam Nektek. Tipikus ünnepi fogás lehetne, de nálam minden nap ünnepnap. :)
Úgyhogy egy átlagos vasárnapi ebéd gyanánt is szívesen fogyasztom.
A sertésszűz/szűzpecesnye/vesepecsenye/kinek hogy tetszik, az egyik kedvenc húsfélém. Nagyon szeretem, akár egyben megsütve, vagy felszeletelve szűzérmékként. Ez a disznó legfinomabb és legnemesebb része, sovány hús, amely az állat hátán található.

a képet gasztromanko.hu oldalon találtam


Mivel ez egy sovány hús, az elkészítésekor figyelnünk kell arra, hogy ne száradjon ki. Erre kitűnő megoldás a bacon. Becsomagoljuk a husit, és a szalonna zsírjától szaftos marad. Így magában is elkészíthető, de ha megtöltjük, úgy még finomabb lesz.

Aszalt szilvával töltött szűzpecsenye párolt zöldbabbal

  • 1 szűzpecsenye
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • bors
  • zsiradék
  • kevés vörös bor
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Az aszalt szilvát apró darabokra vágjuk és egy kis időre beáztatjuk a vörös borba. A husit megtisztítjuk: levágjuk róla a fehér hártyás részeket. Ezután jön a legnehezebb rész, a hús kilyukasztása. Ha szerencsénk van, akkor megkérhetjük a hentest, hogy tegye meg helyettünk. Ha nincs, nekünk kell megoldanunk, valamilyen hegyes tárggyal átlyukasztjuk a szűzpecsenyét, vigyázva arra, hogy a hús oldalát egyben hagyjuk. Ezután belenyomkodjuk az aszalt szilvát, kissé megborsozzuk a husit.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztunk 2 evőkanál zsiradékot, én 1-1 kanál vajat és olajat használtam. Ha forró, kérget sütünk a hús összes oldalára. Ez azt jelenti, hogy pár percig az összes oldalán sütjük, belülről nem sül át, mindössze a külső részen képződik megsült rész.
A bacon szeleteket szétrakjuk, úgy, hogy kissé fedjük egymást. A húst aljával felfelé ráhelyezzük, ráhajtjuk a szalonnákat, és megfordítva a kiolajozott tepsibe rakjuk. 30 perc alatt megsütjük.
Ennyi idő alatt az ún. medium és medium well közötti állapotot kapunk. Ha valaki az átsültebb verziót kedveli, az először alufólia alatt süsse a húst és az utolsó félórára vegye le róla.
A sütés után fontos a pihentetés, tehát türelmesen várunk és nem esünk egyből neki. :)) Ez nehéz lesz. Annyi pihenési időt szoktak javasolni, amennyi a hús sütési ideje.

a sütésre várva

a pihenést élvezve


Párolt zöldbab

A körethez a zöldbabot kevés zsiradékon megdinszteljük, majd vizet öntünk alá. Addig pároljuk, míg puha, de még roppanós nem lesz. Megsózzuk és meglocsoljuk kevés citromlével.













Jó étvágyat kívánok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése