Erre a hétvégére egy olyan sütit akartam készíteni, amelyikben elhasználhatom a maradék tojásfehérjéket. Már említettem, hogy nem szeretek semmit kidobni, ami később felhasználható. Ilyen a tojásfehérje is. Ha olyan sütit vagy ételt csinálok, amelyhez csak a sárgája kell, a tojásfehérjét sem dobom ki. Egy műanyag dobozkában összegyűjtöm és ha belátható időn belül nem használom el, akkor lefagyasztom. Ha szükségem lesz rá, akkor egy nappal előbb kiveszem, és ha kiolvadt ugyanúgy felhasználható, mint a friss társai. Az állaga is ugyanolyan és kemény hab is simán verhető belőle. Aki eddig még nem tette így, az nyugodtan fagyasztja le, bátran ajánlom! Szeretem összegyűjteni a tojásfehérjéket, ha már sok összejött belőlük, akkor olyan finomságokat csinálok belőlük, mint a Pavlova, vagy az Eszterházy torta.
Ezt a receptet egy szlovák receptes oldalon, a varecha.sk-án találtam. (http://varecha.pravda.sk/recepty/bielkovy-medovy-kremes/55357-recept.html) A magyar nevét én találtam ki, szerintem jobban hangzik, mintha az eredetit fordítottam volna le. :)
Ez egy nagyon egyszerű, kis könnyű sütike. Mézes lapokból áll, a krém pudingból és a felvert tojásfehérjéből készül, a tetejét kávés tejszínhab dísziti. A puding a felvert habnak köszönhetően nagyon lágy és könnyű lesz, ízében nagyon hasonlít az eredeti francia krémes töltelékére. A kávés tejszínhab pedig nagyon jól feldobja, egy kis csavart visz bele. Na, de ennyit az áradozásról, következzék a recept.
Habkönnyű élvezet
Mézes lapok:
- 6 dkg vaj
- 1 ek méz
- 2 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 30 dkg finomliszt
Összegyúrjuk a tésztát, két részre osztjuk, körülbelül 20x30 cm-esre nyújtjuk a lapokat. Tepsi hátulján sütjük, én rakok alájuk sütőpapírt. A sütési idő laponként 5-6 perc. Kihűtjük.
Krém:
- 7 tojásfehérje
- 3 csomag vaníliás puding
- 800 ml víz
- 20 dkg cukor
Az egyik lapot belerakjuk egy mélyebb tepsibe, ráöntjük a kész krémet, egyből miután összekevertük a két részt. Majd rátesszük a másik lapot is, kissé rányomkodjuk. Ha kihűlt, hűtőbe rakjuk egy éjszakára. A kávés tejszínt másnap tesszük rá.
Kávés tejszínhab:
- 400 ml tejszín
- 1 vaníliás cukor
- 1 tk instant kávé
Egy hétvégi lazulós délutánhoz tökéletes választás!
(ez a kép kissé homályosra sikeredett, siettem, már megakartam kóstolni :)) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése