2015. március 14., szombat

Habkönnyű élvezet

Itt van a hétvége, és ez nálam annyit jelent, hogy sütés. :) Már a gondolatától is boldogabb vagyok, önkéntelenül is mosolyra húzódik a szám.
Erre a hétvégére egy olyan sütit akartam készíteni, amelyikben elhasználhatom a maradék tojásfehérjéket. Már említettem, hogy nem szeretek semmit kidobni, ami később felhasználható. Ilyen a tojásfehérje is. Ha olyan sütit vagy ételt csinálok, amelyhez csak a sárgája kell, a tojásfehérjét sem dobom ki. Egy műanyag dobozkában összegyűjtöm és ha belátható időn belül nem használom el, akkor lefagyasztom. Ha szükségem lesz rá, akkor egy nappal előbb kiveszem, és ha kiolvadt ugyanúgy felhasználható, mint a friss társai. Az állaga is ugyanolyan és kemény hab is simán verhető belőle. Aki eddig még nem tette így, az nyugodtan fagyasztja le, bátran ajánlom! Szeretem összegyűjteni a tojásfehérjéket, ha már sok összejött belőlük, akkor olyan finomságokat csinálok belőlük, mint a Pavlova, vagy az Eszterházy torta.
Ezt a receptet egy szlovák receptes oldalon, a varecha.sk-án találtam. (http://varecha.pravda.sk/recepty/bielkovy-medovy-kremes/55357-recept.html) A magyar nevét én találtam ki, szerintem jobban hangzik, mintha az eredetit fordítottam volna le. :)
Ez egy nagyon egyszerű, kis könnyű sütike. Mézes lapokból áll, a krém pudingból és a felvert tojásfehérjéből készül, a tetejét kávés tejszínhab dísziti. A puding a felvert habnak köszönhetően nagyon lágy és könnyű lesz, ízében nagyon hasonlít az eredeti francia krémes töltelékére. A kávés tejszínhab pedig nagyon jól feldobja, egy kis csavart visz bele. Na, de ennyit az áradozásról, következzék a recept.

Habkönnyű élvezet

Mézes lapok:
  • 6 dkg vaj
  • 1 ek méz
  • 2 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 30 dkg finomliszt
A  sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A vajat és a mézet felolvasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot és a szódabikarbónát. Visszatesszük a tűzre, kevergetjük és addig főzzük, míg nem kezd el karamellizálódni, ekkor kissé már habos is lesz. Hozzá szitáljuk a lisztet, és összegyúrjuk. Fontos, hogy mindezt még melegen csináljuk, de csakúgy, mint a Marlenka esetében, vigyázzunk az égési sérülésekkel. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy miután levettem a tűzről a mézes masszát, kicsit várok vele. Addig előkészítem a tepsiket, rájuk teszem a sütőpapírt, előveszem a gyúródeszkát és a nyújtófát, ezalatt az idő alatt pont kihűl annyira, hogy lehessen vele dolgozni, de még meleg marad.
Összegyúrjuk a tésztát, két részre osztjuk, körülbelül 20x30 cm-esre nyújtjuk a lapokat. Tepsi hátulján sütjük, én rakok alájuk sütőpapírt. A sütési idő laponként 5-6 perc. Kihűtjük.

Krém:
  • 7 tojásfehérje
  • 3 csomag vaníliás puding
  • 800 ml víz
  • 20 dkg cukor
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A pudingot a cukorral együtt megfőzzük a vízben, úgy mintha hagyományos pudingot főznénk. A kész pudingot rögtön összekeverjük a felvert tojásfehérjével: először egy kevés pudingot adunk hozzá, majd fokozatosan a többit is. Jól elkeverjük.
Az egyik lapot belerakjuk egy mélyebb tepsibe, ráöntjük a kész krémet, egyből miután összekevertük a két részt. Majd rátesszük a másik lapot is, kissé rányomkodjuk. Ha kihűlt, hűtőbe rakjuk egy éjszakára. A kávés tejszínt másnap tesszük rá.

Kávés tejszínhab:
  • 400 ml tejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tk instant kávé
Egy kevés tejszínt, 1-2 evőkanálnyit mikróban megmelegítünk, majd feloldjuk benne a kávét. A többi tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral, majd a kávés keveréket is hozzáadjuk. A süti tetejére habzsák segítségével rózsákat nyomunk, vagy kedvünk szerint díszitjük.
Egy hétvégi lazulós délutánhoz tökéletes választás!


(ez a kép kissé homályosra sikeredett, siettem, már megakartam kóstolni :))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése