Az olasz konyha ebben a könnyedségében és egyszerűségében valahol ellentétben áll a francia konyhával, ami szintén szemvedélyem. Mégis a kettő jól megfér egymás mellett a konyhámban és a szívemben. :))
Ha olasz konyha, akkor...PIZZA!!!!!!!!!! Az alap, a leghíresebb exportjuk. Itáliában már régóta fogyasztották a mindenféle feltéttel megpakolt lepénykenyeret. A modern pizza, amit ma is ismerünk a 19. században vonult be a gasztronómia történelembe. Nápolyban készítették I.Umberto és felesége, Margherita királyné tiszteletére. A pizza az olasz nemzeti színekben pompázott: piros paradicsomszósz, zöld bazsalikom és fehér mozzarella. A nevét a királynéről kapta és ma is büszkén viseli ez a változat. Azóta rengetegféle változat terjedt el, népszerűségén nem kell csodálkozni. Létezik egyáltalán olyan ember, aki nem szereti? Szerintem nem! :))
Otthon is elkészíthető egy igazi vékonytésztás, paradicsomszószos pizza. Tudom, hogy sok recept van már fent a neten, de megosztom én is az enyémet.
Pizzatészta
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl langyos víz
- 1 kocka élesztő (45 gramm)
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- 3 ek olívaolaj
Ezalatt elkészíthetjük a paradicsomszószt.
a megkelt tészta |
Paradicsomszósz
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kevés olívaolaj
- fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű
a paradicsomszósz |
készülnek a pizzák |
Ha megkelt a tésztánk, 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk, én nem szoktam pontos kör alakúra, csak ahogy sikerül. Így rusztikusabb. A pizzákat megkenjük a paradicsomszósszal és kedvünk (és ízlésünk szerint) rápakoljuk a feltétet, mint pl. sonka, gomba, zöldségek, tonhal és az elmaradhatatlan sajt.
A pizzasütés titka, hogy a pizzát minél magasabb hőfokon a lehető legrövidebb idő alatt kell megsütni. Természetesen az igazi a kemencében való sütés lenne, de kényszer megoldásként a sütő is megteszi. Az enyém maximális hőmérséklete 250°C, a pizzákat a már jó forró sütőbe rakom be, ahol 12-14 perc alatt készre sülnek. Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint kinyitni egy üveg bort és élvezni az életet!
zöldséges pizza, rajta: paradicsomszósz, brokkoli, gomba, koktélparadicsom, sárga kaliforniai paprika, kukorica, lilahagyma, sajt |
a klasszikus sonka-goma-kukorica |
quattro formaggi, vagyis négysajtos |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése