2015. március 24., kedd

Nutellás hópihe kalács

Ma egy olyan szépséget hoztam Nektek, amit még régebben készítettem el. A fényképeimet átnézve találtam meg a képeket, és úgy döntöttem megosztom Veletek is. Bár, biztosan nem lesz újdonság, mert az utóbbi fél évben nagyon sok kép és videó keringett róla a világhálón, én is a Pinterest-en láttam meg az ötletet, és gyorsan el is készítettem.
Recept ott a képekhez nem volt, úgyhogy elővettem a jól bevált fonott kalács receptem.

Nutellás hópihe kalács

  • 0,5 kg finomliszt
  • 2-2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 kocka élesztő
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 5 dkg vaj felolvasztva
  • Nutella
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, a mogyorókrémet leszámítva, az összes hozzávalót bedagasztjuk. A duplájára kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Ha megkelt a tészta, 4 egyenlő részre osztjuk. Ezeket kör alakúra sodorjuk, körülbelül fél centi vastagságúra. Ha nem megy a kör alak, akkor kisodorjuk és egy kör alakú tortaforma segítségével kivágjuk a kívánt formát. Az első lapot tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd kenjük meg Nutellával, rárakjuk a második lapot, ezt is megkenjük, jöhet a harmadik lap és az újabb adag Nutella, végül a negyedik lap. Most jön a mókás rész. A kört be kell vági 16 egyforma nagyságú cikkre, de a közepének egyben kell maradnia, ezt a legkönnyebb úgy megoldani, ha egy poharat rakunk a tészta közepére és a pohár széléig vágjuk a bemetszéseket. Ha ez megvan, akkor mindkét kezünkbe megfogunk egy-egy részt, és ellentétes irányban csavarunk rajtuk kettőt. Ezt az összessel megismételjük. (Remélem a leírás érthető, ha nem, jelezzetek!)
Végül betesszük a sütőbe, és aranybarnára sütjük. Ha kivettük a sütőből, terítsünk rá vizes konyharuhát, a felszabaduló párának köszönhetően a kalács puha marad, nem szárad ki.
Langyosan egy forró csokival vagy kakaóval legjobb!!




A kelt tészta receptből nagyon finom fonott kalács, vagy briós készíthető. Próbáljátok ki! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése