A most következő recept számomra a két kedvenc évszakomat, a tavaszt és a nyárt idézi. A tavaszt a látványában, erős és vibráló színei, a tavaszi ébredésre emlékeztetnek. Míg az ízek és az alapanyagok a nyárhoz kapcsolhatók. Nagyon várom már azt az időszakot, mikor a recept hozzávalóit már a kertből fogom beszerezni. Otthon a különféle zöldségek mellett fűszernövényeket is nevelgetek. Nincs is annál jobb, mint a saját kis növénykéket felhasználni a főzéshez. Télen pedig a szárított nyári termést használom. Kis kerttel vagy erkéllyel rendelkezők, próbáljátok ki, és utána ti is a saját fűszerek rabjai lesztek.
A mai recept egy jó kis quiche. A quiche egy francia sós pite, ami főleg a második világháború után tett szert nagy népszerűségre szerte a világon. Az eredeti étel a németekhez köthető, tőlük került át a franciákhoz, maga a quiche is a német Kuchen szóból eredeztethető. A klasszikus quiche alapja az omlós vajas tészta és a tojásos-tejfölös keverék, amely összefogja a pite töltelékét. A töltelék lehet bármi, amit megkívánunk és ami éppen van otthon, csak a fantáziánk szab neki határt. Én most egy Provence-i ízvilágú pitét készítettem. Hogy mitől Provence-i? A felhasznált alapanyagok és fűszerek minden kétséget kizáróan ehhez a csodálatos vidékhez köthetők.
Quiche Provencale
tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg hideg vaj
- nagy csipet só
töltelék:
- 1 kisebb cukkini
- 1 kisebb padlizsán
- édeskömény gumó (nekem sajnos nem volt)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg szalonna
- 10-12 db koktélparadicsom
- fűszerek: só, bors, provence-i fűszerkeverék, vagyis: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, babérlevél, borsikafű, levendula
- 2 ek olivaolaj
készül a töltelék, látjátok ezeket a színeket? |
Tovább folytatjuk a tölteléket:
- 3 tojás
- 2 dl tejszín
- 2 dl tejföl
- 10 dkg sajt
A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, a pite formába rakjuk és igazítjuk. A zöldséges ragut és a tojásos alapot összekeverjük, majd a tésztára öntjük. Ha akarunk, még a tetejére is tehetünk egy kis reszelt sajtot. 30-40 perc alatt megsütjük, de nem esünk neki rögtön, negyed óra pihenés után már ehetjük is.
Jó étvágyat!
az elkészült Quiche Provencale |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése