2015. március 18., szerda

Egy kis tavasz és nyár...a konyhában is


A most következő recept számomra a két kedvenc évszakomat, a tavaszt és a nyárt idézi. A tavaszt a látványában, erős és vibráló színei, a tavaszi ébredésre emlékeztetnek. Míg az ízek és az alapanyagok a nyárhoz kapcsolhatók. Nagyon várom már azt az időszakot, mikor a recept hozzávalóit már a kertből fogom beszerezni. Otthon a különféle zöldségek mellett fűszernövényeket is nevelgetek. Nincs is annál jobb, mint a saját kis növénykéket felhasználni a főzéshez. Télen pedig a szárított nyári termést használom. Kis kerttel vagy erkéllyel rendelkezők, próbáljátok ki, és utána ti is a saját fűszerek rabjai lesztek.
A mai recept egy jó kis quiche. A quiche egy francia sós pite, ami főleg a második világháború után tett szert nagy népszerűségre szerte a világon. Az eredeti étel a németekhez köthető, tőlük került át a franciákhoz, maga a quiche is a német Kuchen szóból eredeztethető. A klasszikus quiche alapja az omlós vajas tészta és a tojásos-tejfölös keverék, amely összefogja a pite töltelékét. A töltelék lehet bármi, amit megkívánunk és ami éppen van otthon, csak a fantáziánk szab neki határt. Én most egy Provence-i ízvilágú pitét készítettem. Hogy mitől Provence-i? A felhasznált alapanyagok és fűszerek minden kétséget kizáróan ehhez a csodálatos vidékhez köthetők.

Quiche Provencale

tészta:
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • nagy csipet só
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, nehogy a vaj túlságosan megolvadjon a kezünk alatt. Miután összeállt a tészta, betesszük a hűtőbe pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.

töltelék:
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 kisebb padlizsán
  • édeskömény gumó (nekem sajnos nem volt)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg szalonna
  • 10-12 db koktélparadicsom
  • fűszerek: só, bors, provence-i fűszerkeverék, vagyis: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, babérlevél, borsikafű, levendula
  • 2 ek olivaolaj
Az olivaolajon megpirítjuk a szalonnát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott cukkinit és padlizsánt. A félbevágott koktélparadicsomot kicsit később, úgy 10 perc után adjuk hozzá, mert azok hamar szétesnek. Addig megfűszerezzük a kis ragut, 1 kiskanál sóval, pár tekerésnyi frissen őrölt borssal és 1-2 kiskanál fűszerkeverékkel. A zöldségeket 20-25 percig pároljuk, folyadékot NEM öntünk alá, anélkül is kellőképpen meg fognak puhulni. Ha elkészült, kissé kihűtjük.

készül a töltelék, látjátok ezeket a színeket?


Tovább folytatjuk a tölteléket:



  • 3 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg sajt
A tojásokat a tejszínnel és a tejföllel jól elkeverjük, kissé megsózzuk, és belekeverjük a reszelt sajtot.
A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, a pite formába rakjuk és igazítjuk. A zöldséges ragut és a tojásos alapot összekeverjük, majd a tésztára öntjük. Ha akarunk, még a tetejére is tehetünk egy kis reszelt sajtot. 30-40 perc alatt megsütjük, de nem esünk neki rögtön, negyed óra pihenés után már ehetjük is.
Jó étvágyat!

az elkészült Quiche Provencale

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése