2015. április 27., hétfő

Baba au Rhum

Folytatódjanak a kalandozások a francia konyhában. :) A kis keleti kitérő után, visszatérünk Nyugat-Európába, a gasztronómia egyik fellegvárába, Franciaországba. A mai desszert francia. Vagy legalábbis mára már teljesen magukénak vallják, a süti eredete ugyanis Lengyelországhoz köthető.
A recept a Wiki szerint 1835 vagy még előtte keletkezett, és a hazájából menekülni kényszerülő Stanisław Leszczyński lengyel királyhoz kapcsolható. Mint a legtöbb híres ételről, ennek a keletkezéséről is többféle legenda kering. Az egyik szerint az öreg király fogak híján már csak úgy tudta elfogyasztani kedvenc édességét, ha azt előtte beáztatták. Egy másik verzió szerint a király cukrásza egy hosszú út után úgy mentette meg a már megszáradt desszertet, hogy fűszeres alkoholba áztatta és krémmel töltötte.
Az igazságot valószínűleg már nem tudjuk meg, de mindez nem akadályozhat meg minket az elkészítésében.
A receptet az egyik kedvenc blogomon találtam, a fantasztikus receptek mellett nagyin jó sztorikat is találtok ott, érdemes olvasgatni!
http://maimoni.cafeblog.hu/2012/02/16/rum-baba-baba-au-rhum/

Baba au Rhum

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 10 dkg vaj felolvasztva
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 2 ek kandírozott narancshéj
  • csipetnyi só
  • 1 dl víz
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 1 dl rum
  • 20 dkg cukor
  • narancslekvár (vagy baracklekvár)
A lisztet egy tálba öntjük, a langyos tejben 1 kiskanál cukor kíséretében felfuttatjuk az élesztőt, és a liszthez öntjük. A felolvasztott vajat, 2 tojást, a maradék cukrot, csipetnyi sót hozzádjuk a lisztes keverékhez, és jól elkeverjük. Ezután keverjük el benne a másik két tojást a kandírozott narancshéjjal. Egy órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük először 50 °C-ra és előkészítjük a formákat. Én kétféle formában sütöttem: van 3 darab rum baba formám, ebben sültek a nagy sütik, de mivel nem akartam várni állandóan a kapszlikra, ezért a bölcsebbre hallgatva muffin formákban sütöttem a többit. A sütiket a formákba adagoljuk, 15 percet az alacsony hőmérsékletű sütőben sütjük, majd megemeljük a hőmérsékletet 200 °C-ra és további 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a szirupot, a vizet a narancslével és a cukorral felforraljuk, szirupot főzünk belőle. A rumot a végén adjuk hozzá. A megsült sütiket megáztatjuk a szirupban, hagyjuk, hogy a babák jól megszívják magukat.
Felforrósítot lekvárral megkenjük a tetejüket, és ha szeretnénk, tejszínhabbal is diszíthetjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése