2015. április 22., szerda

Medvehagymás pogácsa

Ha itt a tavasz, akkor itt van vele a medvehagyma szezon. Ti szeretitek a medvehagymát? Én nagyon! A medvehagyma az utóbbi évek egyik nagy tavaszi sztárja, noha régen is sokan fogyasztották, ez a növény is kissé elfelejtődött. Pár évvel ezelőtt azonban újra berobbant a köztudatba, szerencsére.
Ugyanis a medvehagyma nemcsak isteni finom, hanem rendkívül egészséges is. Erős tisztító hatása jót tesz a májnak, az ereknek és a beleknek is. C-vitamin tartalma miatt pedig immunrendszer javító hatása is van. Lassan már vége a szezonnak, de talán még fellelhető pár helyen. Ha a természetben mi magunk gyűjtjük be, akkor óvatosak és körültekintőek legyünk. A medvehagyma könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal és a kikericcsel. Nem nehéz a megkülönböztetésük: a fokhagyma illat az árulkodó jel, arról, hogy medvehagymával van dolgunk. Sok mindenhez felhasználható, ehető nyersen, készíthetünk belőle pestót vagy krémlevest, esetleg ízesíthetünk vele pogácsát. Ehhez hoztam ma egy receptet.

Medvehagymás pogácsa

A pogácsa alaptésztája az itthon nagy sikerű krumplis pogácsa tésztája. Ezt alakítottam kicsit át a medvehagymához és a sajthoz.

  • 1 héjában főtt krumpli
  • 0,5 kg rétesliszt
  • pici só
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 100 g tejföl
  • kevés tej
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 150 g krémsajt
  • sajt a tetejére
A megfőtt krumplit lereszeljük, az élesztőt felfuttatjuk a tejben (kb. 2 dl, de krumplitól és liszttől függően lehet, hogy többre van szükség). A medvehagymát és a sajtokat leszámítva az összes hozzávalót egy nagy tálba öntjük és sima tésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen pihentetjük, addig, míg a duplájára nem kel.
Közben felaprítjuk a medvehagymát, és összekeverjük a krémsajttal, megsózzuk.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Ha a tészta megkelt, kisodorjuk, megkenjük a sajtos medvehagymás krémmel. A tészta felső harmadát középre hajtjuk, ráhajtjuk az alsó harmadot, majd a bal oldalát középre hajtjuk, végül jobb oldali tésztát is ráhajtjuk. Csinos kis téglalapot vagy négyzetet fogunk kapni. Ezt kisodorjuk, és a hajtogatást még kétszer megismételjük. Pogácsát szaggatunk belőle, tepsire rakjuk, a tetejüket megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal.
A sütőben aranybarnára sütjük őket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése