2015. április 19., vasárnap

Gombakrémleves

Igaz, hogy még nincs fent sok recept a blogon, de azt bizonyára már észrevettétek, hogy fő profilom a desszertek és a főételek. Őszintén bevallom, nem vagyok az a "leveses" típus, ritkán eszem, de akkor finomat. :) A különféle zöldségekből készült krémlevesek a kedvenceim. Ma nem egy zöldségből, hanem gombából készült levest hoztam Nektek.

Gombakrémleves

  • 25 dkg csiperke
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej sonkahagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 dl tejszín
  • só, bors, petrezselyem
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek olivaolaj
A fokhagymát és a sonkahagymát apróra szeleteljük, vagy lereszeljük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az olivaolajat felhevítjük, megfuttatjuk rajta a hagymákat, majd hozzáadjuk a felszeletelt csiperkét. Kicsit megsózzuk, borsozzuk, majd a gombát 20 percig hagyjuk párolodni (levet fog ereszteni, addig kell párolni, amíg azt el nem tűnik). Ha ez megtörtént, felöntjük az alaplével, felforraljuk. Majd levesszük a tűzről, és egy botmixer segítségével összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, majd felöntjük a tejszínnel és felforraljuk. Megszórjuk a petrezselyemzölddel, legjobb a friss, de ha nincs más a szárított is megteszi. A kis vajat felolvasztjuk benne. Ha sűrűbb levest szeretnénk, akkor a vajat gyúrjuk össze egy kevés liszttel, és úgy tegyük bele.
Krutonnal, kéksajtchipsszel, sajtos baguettel tálaljuk. Ha valaki ügyes még a vasárnapi ebédhez fel is tálalhatja. Hajrá! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése