A bruschetta tulajdonképpen maga a pirított, fokhagymás, olivaolajos kenyér. A paradicsomos változata meghódította a világot, és a bruschettát ezzel a változattal azonosítják, noha számtalan más feltét is kerülhet rá. Ezt az egyszerű finomságot valószínűleg már a 15. században készítették, a szegények konyhájának tipikus étele volt. Nagyon érdekes jelenség, hogy ezek az egyszerű, paraszti ételek ma hihetetlen népszerűségnek örvendenek, és számos előkelő étterem kínálatában is megtalálhatóak. Nem hiába mondják, hogy a kevesebb néha több. Ez az olasz konyhára amúgy is jellemző.
A bruschettát sokszor csak így magában ették, november környékén a mai napig az olivaolaj kóstolás elengedhetetlen "kelléke."
Én ma a paradicsomos változatot hoztam Nektek, előre elnézést kérek mindenkitől, hogy szárított bazsalikommal készült. Nyáron csakis frisset használok, egyenesen a kertemből. :)
Bruschetta al pomodoro
- 2 kisebb ciabatta/baguette/esetleg kenyér
- 2 nagy érett paradicsom
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kb. 2-3 ek olivaolaj
- fél marok friss bazsalikom
- só, bors
Gyors előétel, ami vacsoraként is megállja a helyét, a siker garantált. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése