2015. április 23., csütörtök

Zöldséges curry

A mai bejegyzéssel kicsit messzebb vizekre evezünk szeretett Itáliámtól és Franciaországtól. Néha jól esik kísérletezni, más ízeket megismerni. A keleti régió egyik legnépszerűbb konyhája az indiai. Világsikere nem kis mértékben az angoloknak köszönhető, akik Indiából rengeteg fűszert hoztak be Európába. Ezekkel együtt néhány fogás is átkerült, bár az eredetit nem mindig sikerült megtartani, a britek a saját ízlésük szerint variálták az alapanyagokat és a technikákat. Az indiai konyha amúgy is tagolt, régiónként változó.
Az itt következő receptet Jamie Oliver egyik főzőműsorában láttam, és egy kicsit természetesen én is alakítottam rajta. A curry a britek  szemében valamilyen szósszal, mártással készült ételt jelent. Pedig a kari egy fűszernövény, vagy a ma elterjedt használatú curry egy fűszerkeveréket takar, amelynek az alapelemei rendkívül változatosak és a legtöbb családnak megvan a saját tökéletes fűszerkeveréke.
A curry készülhet csirkéből, halból, rákból, de én ma a vegetariánusoknak kedvezek: egy húsmentes receptet hoztam. Szerintem a húsimádóknak is be fog jönni!

Zöldséges curry

  • 1 fej karfiol
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 2 paradicsom
  • 1 kis konzerv ananász befőtt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 cm-es gyömbér
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1 konzerv kókusztej
  • fűszerek: só, 1 tk kurkuma és római kömény, fél tk fahéj, szerecsendió, szegfűbors, chili, koriander
A karfiolt rózsáira szedjük és megfőzzük, de nem kell teljesen puhára főzni, a mártásban is puhulni fog. A fűszereket (a só kivételével) egy serpenyőben megpirítjuk, így jobban előjönnek az aromák. A fokhagymát és a gyömbért reszeljük le, a hagymát daraboljuk fel. Egy magasfalú serpenyőben hevítsünk fel egy kis olajat, majd futassuk meg rajta a hagymákat és a gyömbért, adjuk hozzá a fűszerkeverékünket is. Majd következhet a felkockázott paradicsom és a karfiol, kicsit pároljuk így együtt. Felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a leöblített csicseriborsót és az ananászkonzervet levestül. Sózzuk, ha akarjuk, akkor még ízesíthetjük. 10 percig főzzük.
A királynővel, vagyis basmati rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat!

készül a színpompás, ízekben gazdag curry

tálalva, ki kér? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése