2015. április 4., szombat

Húsvéti finomságok, nemcsak a locsolóknak

Megjöttem az ígért süti receptekkel. :) Ha még valaki nem készített volna valamilyen finomságot a locsolóknak, akkor még gyorsan neki állhat. A siker garantált.
Mindkét recept már régóta a család birtokában van, ismerősöktől kaptuk őket  és az évek alatt benőtték magukat a családi repertoárba. Az egyik egy diós-csokis finomság, a másik egy kávés piskótás, aminek neve nagyon illik a blog nevéhez. :)

Részeges Izidor

Tészta:
  • 7 tojás
  • 7 ek rétesliszt
  • 7 ek porcukor
  • sütőpor
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy egyszerű piskótalapot sütünk: a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjékből kemény habot verünk. Ha már kemény kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, majd a tojássárgáját. Innen a kézi habverőről átváltunk manuálisra, vagyis egy főzőkanál segítségével óvatosan a habba forgatjuk a lisztet és a sütőport. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 10-12 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük az egyik krémet:
  • 5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 ek kakaó
  • 30 dkg vaj
A tojásokból, cukorból és kakaóból gőz fölött sűrű krémet főzünk, kihűtjük. A vajat habosra keverjük, majd a kihűlt kakaós krémmel összekeverjük.
A kihűlt piskótalapot megkenjük lekvárral, én házi baracklekvárt használtam. Majd erre kerül a másik krém, amelyhez:
  • 30 dkg diót
  • 20 dkg porcukrot
  • 1,5 dl rumot
  • és 1-2 kanál forró vizet
összekeverünk. A lényeg, hogy egy kenhető, nem túl híg masszát kapjunk. A víz mennyisége lehet több vagy kevesebb, attól függ, mennyit vesz fel a keverék. Ezt a krémet rákenjük a lekváros piskótára, majd erre jön a kakaós krém. A tetejére csokit olvasztunk és bevonjuk vele. Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, majd másnap célszerű forró késsel felszeletelni, így nem fog megrepedni a csokoládé.




Mennyei szelet

Tészta:
  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 10 ek víz
  • 10 ek olaj
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg rétesliszt
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat, végül a lisztet és a sütőport is. Sütőpapírral bélelt tepsiben 20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.
Szükségünk lesz továbbá:
  • 750 ml tej
  • 3 csomag vanília puding
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tejföl
  • 2 csomag babapiskóta
  • 2-3 dl erős kávé
  • kevés rum
  • 400 ml tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pár kocka csoki
A tejből, pudingból és a cukorból sűrű pudingot főzünk, kihűtjük. Ha ez megtörtént, a pudingot összekeverjük a tejföllel, és az elkészült krém felét a tésztára kenjük. Főzünk egy nagy adag erős kávét, ezt célszerű korábban megtenni, hogy egy kicsit hűljön. Egy kis rummal is ízesíthetjük. A babapiskótákat megáztatjuk a kávéban, majd szép sorjában rárakjuk a sütire. Erre kerül aztán a krém másik fele. A tejszínt kemény habbá verjük, vaníliával ízesítjük. A sütire kenjük, és mindezt még megkoronázzuk egy kis csokival, ami reszelt formában kerül a tejszínhabra. Ezt is pár órára a hűtőbe rakjuk.



Kellemes húsvéti ünnepeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése